İş Bankası Üzerine Ufak Bir Çalışma

Mevcut ekonomik risklerin yanında politik riskleri de içerisinde barındıran İş Bankası'nın diğer bankalara göre oluşturduğu göreceli değer dün çok dikkatimi çekti.

Kısaca dikkatinizi çekmek istediğim nokta:


Yapılan ilk işlem, İş Bankası iştiraklerinin piyasa değerlerinin İş Bankası'na düşen kısmı hesaplamaktır. İş Bankası'na, piyasada işlem gören, iştiraklerinden 13,9 Milyar TL'lik bir piyasa değeri düşmektedir. Konsolide olarak İş Bankası piyasa değeri (A-B-C-Kurucu) toplamı 18 Milyar TL çıkarken, iştirak piyasa değerleri dışı, kabaca, İş Bankası solo değeri 4,1 Milyar TL çıkmaktadır.

Not: İştirak değerlerinin pahalı olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Çıkan bu değeri diğer özel bankalar olan Garanti Bankası ve Akbank ile karşılaştırmak yerinde olacaktır. Garanti Bankası ve Akbank iştirakleri ile İş Bankası'nın piyasa değerine ulaşabildiğimiz iştirakleri arasında bir sektör örtüşmesi bulunması durumunda, İş Bankası iştirak değeri kadar bu sektörlere değer koydum. Bu şekilde bir değer koymak kolaya kaçmak gibi gözükse de sonuçta çıkacak değer farkını giderecek kadar bir fark oluşturmayacaktır.

Benzer iştirak piyasa değerlerini iki Banka'nın piyasa değerlerinden çıkardığımızda karşımıza çok ilginç bir resim çıkmaktadır. İş Bankası'nın solo 4,1 Milyar TL'lik değerine karşılık Garanti Bankası ve Akbank'ın solo değeri sırasıyla 22 ve 21,6 Milyar TL çıkmaktadır. İş Bankası'nın yabancı ana ortağının olmayışı veya aktif karlılığının (%1,54) diğer iki bankaya (Garanti: %2,21 - Akbank: %2,02) göre düşük olması olumsuz olabilir; ancak iki banka ile İş Bankası arasındaki fark çok ciddidir. Bu ciddi farkı yalnızca sahiplik ve politik riskin oluşturması bana biraz aşırı geldi doğrusu.

Oluşan bu ciddi farklılık konusunda hata yapmış olabilirim. Hata fark eden varsa yorum yazarsa çok sevinirim.

Not: Eğer yapılan hesaplama doğru ise Soda, Trakya Cam, Anadolu Cam veya Şişe Cam firmalarına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların İş Bankası'na yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Şişe Grubu yatırımı yanında İş Bankası (solo) ve diğer iştiraklerine çok daha ucuza yatırım yapma şansına sahip olabilirsiniz. Sonuçta Şişe Grubu firmaları da dolaylı yoldan sahiplik ve politik riske maruz kalmaktadır. 





Yorumlar

  1. Harika bir çalışma tebrikler, "kedi buradaysa ciğer nerede" fıkrasına dönmüş konu.

    Benzer aktif büyüklüğüne sahip Avrupa bankalarının pd/dd oranı 1,4 seviyesinde iken bizim bankalarımızın 0.45-0.50 pd/dd oranlarına satılması yeterli değilmiş gibi iştiraklerinin de yatırımcılar tarafından yokmuş gibi değerlendirilmesi içler acısı bir durum, ama elbette bu fırsatları değerlendirecek fonlar ortaya çıkacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Avrupa bankaları ile pd/dd katsayısı karşılaştırması yapılırken, şahsi görüşüm, örnek bankaların ortalama vergi sonrası borçlanma maliyeti ile özkaynak getirilerini karşılaştırmamız gerekiyor. Örneğin ING Groep ortalama borçlanma maliyeti 0,71%, özkaynak getirisi 10,12%. Türkiye'de ise Garanti Bankası'nın bu verileri sırasıyla 19,28% - %17,42, İş Bankası 21,98% - %14,27. Özetle Türkiye'de mevduat yatırımcısı olmak, banka sahibi olmaktan daha avantajlı bu faiz oranları ile.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Global Yatırım Holding Değerleme Çalışması

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Elektronik

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Aksa Enerji Üzerine Kısa Bir Çalışma

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Doğan Holding 4. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri