Kipa ile İlgili Sorulara Cevap


Tesco büyüklüğünde kurumsal bir İngiliz firması gayrimenkullerini acaba neden migros a satmadan değerlemedi de yıllardır duran satınalma fiyatına verdi

Bu durum Tesco firmasının yalnızca Kipa varlıkları için değil, tüm operasyonlarında yapmış olduğu bir durumdur. IFRS muhasebe sistemi güncel değer ile yansıtılmasına izin verirken, GAAP sistemi güncel değer ile bilançoya yansıtılmasına izin vermemektedir. Tesco IFRS ama tercihleri bu yönde.



Acaba siz evinizi satarken 15 yıl önce almış olduğunuz fiyata mı satarsınız...

Siz Kipa’nın yalnızca gayrimenkullerine odaklanıyorsunuz; ancak bu gayrimenkullerin yanında ciddi sıkıntılar yaşayan Kipa günlük operasyonları vardır. Kipa’nın bilançosu yalnızca gayrimenkullerden ve hiç borç olmadan olsaydı dediğinizde haklı olurdunuz; ancak yeni sermaye ekleme zorunluluğu anında, yıllardır ciddi nakit açığı veren bir yapı ile birleşirse, bu durum 15 yıl önceki fiyata, yalnız evi değil, tüm operasyonları satabilirsiniz. Gayrimenkul değer artışı, yıllar yılı verilen açıklar ile boy ölçüşemiyorsa..

Diğer sorum ise madem bilanço konuşuyoruz nasıl oldu acaba migros 2017 bilançosunda gayrimenkullerini 6 kat değerledi.

6 kat rakamına nereden ulaştınız acaba. Kipa için 920 Milyon TL’lik maddi duran varlık 1.850 Milyon TL’ye çıkmıştır. Migros için ise 2017 yılsonu bilançosunda gözüken 740 Milyon değerleme artış fonunda, satın alım sonrası Kipa’da gerçekleşen yeni değerleme artışı düşülünce, geriye yaklaşık 600 Milyon TL kalmaktadır. Kipa öncesi net maddi duran varlık 1,3 Milyar TL olarak gözükmektedir.

Kipa şuan belediye rayici denen yani piyasa değerinin altında duruken (bu arada sanırım izmir deki Çiğli ve balçova torbalı daki depo arsa avm lerini etrafını görmediniz) diğer tarafta farklı yöntemlerle migros un gayrimenkulleri fahiş artıyor.. Sonuçta birleşme sürecinde bu değerler benzer olmak zorundadır...

Migros’un elinde yanılmıyorsam 3 tane büyük mağazasının bulunduğu yerler mevcuttur. Bir tanesi genel müdürlüğün bulunduğu ve Ataşehir’in göbeğindeki yerdir. Bu yer ile bahsetmiş olduğunuz Çiğli’yi karşılaştırmak yanlış olacaktır. Bu arada Kipa Çiğli AVM’sinin dibinde Dyo Boya fabrikası bulunmaktadır. Şansımıza Dyo Boya finansal tablolarında maddi duran varlıklarını yeni güncellemiştir. Tüm maddi duran varlıkları (3 tane fabrika – Dilovası 64,000 m2, Turgutlu 10,000 m2, Çiğli ?) brüt 451,4 Milyon TL’dir. Arsaların payı ise 121 Milyon TL’dir.

Migros hakkında yazmış olduğunuz yazıya da baktım. Öncelikle Mh parekendecilik %50 migros ortağı gözüküyor doğru.. Peki Mh parekendecilik ortağı Aghol da yabancı fonların payı ile migros yönetimini hala Aghol de olmadığının farkındasınız sanırım.

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/604627

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/608018

Anladığım kadarıyla MH perakendecilik firmasının %100’ünün Anadolu Grubu’nda olmadığından bahsettiniz. Yukarıdaki haberler ile Anadolu Grubu’nun bahsi geçen firmanın %100’üne sahip olduğunu göreceksiniz.

Keşke tablosuna migros un 2018 de ödemek zorunda olduğu euro kredi miktarınıda yazsaydınız.. Bunu bilanço dip notlarında bulabilirsiniz.

Migros Euro borcu anapara ödemelerini Mayıs ve Kasım aylarında yapmaktadır; ancak son iki yıldır ödemesi gereken yıllık tutarları yılbaşında ödemektedir. Bu nedenle Migros’un 2018 yılı içerisinde herhangi bir anapara Euro borcu ödemesi yoktur. Son yıllarda bir yıl içerisinde ödemesi gereken Euro borcu miktarını, Euro nakti tutarak gidermeye çalışmıştır; ancak yükselen Euro canını yakmaya devam etmektedir.

Sayın süpheci asıl asıl sizden ricam değerli hesaplamalarınıza lütfen ama lütfen migros kipayı konsolide etmeden önceki bilançosu da hisse değerini bize yazatö sınız

Bu hesaplamayı, kabaca, Migros yazımda yapmış olduğum tabloda, Kipa maddi duran varlıkları rakamını düşüp, Kipa satın alımı sebebiyle yapılmış olan nakit ödeme, alım sonrası satılan duran varlık değerleri ve üstlenilmiş olunan finansal borç rakamını (380 Milyon TL) çıkararak ulaşabilirsiniz.

Türkçe yazdım, şirketin toplam satınalma değeri dedim hisse alım değeri değil. Yani 199 milyonun dört misli, evet sadece Çigli tüm satınalma değerinin dört misli.

Türkçe yazmış olduğunuz için çok teşekkürler, ben sizin o rakamları hisse adediyle çarpacağınızı düşünmüştüm. Şirketin toplam satın alma değeri verilmiş olunan nakit ve üstlenilmiş olunan finansal borçtur. Bahsetmiş olduğunuz rakama 380 Milyon TL’lik Kipa borcunu da eklemelisiniz. Buyrun aşağıda Tesco CEO’su açıklaması:

Eğer buraya yatırılan 1 milyar paunt ( şok marketlerdeki gibi) kiralık mağazalar zincirine olsaydı haklısınız, ama yatırılan para ile ciddi gayrimenkul portföyü elde edildi, üstelik kira geliri elde edilen ( bir yıllık kira geliri satınalma değerinden de fazla) ülkenin en büyük AVM zinciri.

Kipa’nın elde ettiği kira gelirine aşağıda sunmuş olduğum Migros farklı zamanlar kira gelirinden ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Kipa öncesi Migros’un kira geliri ortalama çeyreklik 23 Milyon TL dersek, bu rakam ile 2018 ilk çeyrek arasındaki rakamdan, Kipa’nın çeyreklik kira gelirini bulabiliriz. Bu rakamda, yıllık yaklaşık 100 ila 120 Milyon TL arası bir rakama gelmektedir. Bu rakam, ne Migros’un toplam Kipa alış maliyeti olan 580 Milyon TL’yi, ne de Kipa’nın, kiralar dahil edilmesine rağmen, verdiği yıllık ortalama 200 Milyon TL’lik operasyonel nakit açığını telafi edebilmiştir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Zorlu Enerji