Engellerin ve Kapı Genişliğinin Hisse Senedi Yatırımı Açısından Önemi

İlginç bir başlık oldu farkındayım. Yıllar önce National Geographic kanalında aşağıda sizlere bir kesitini sunduğum programı izlemiştim.


Yazının devamını okumadan önce lütfen videonun tamamını izleyiniz. Videoda bahsedilenlerin hisse senedi yatırımı için önemli bilgiler içerdiğini söylebilirim.

Videoda bizi asıl ilgilendiren kısım sunulan kesittir. Bu kesit hisse senedi yatırımı hakkında çok şey anlatmaktadır.


Nasıl mı?

Sunulan kesitte kapının genişliğine, görülmeme durumuna karşı oklar ile gösterilen beyaz cisim engeline ve kalabalığa odaklanmalıyız. Kapı, engel ve kalabalığın hepsinin bana göre hisse senedi yatırımı açısından karşılıkları mevcuttur.

Kapının Genişliği: hisse senedinin günlük likiditesi
Cisim Engeli: Analistlerin raporu veya günah keçisi ilan edilen ters bakış açısı sunan kişiler
Kalabalığı ise tarif etmeme gerek yoktur diye düşünüyorum.

Kapının genişliği hisse yükselirken önemli olmayacaktır. Özellikle aralıksız yükseliş yapan yatırım araçları için. Farklı farklı fiyattan alan herkes içeri girdiği, yani kağıt üstünde para kazandığı için pek sorun oluşturmayacaktır.

Fiyat mekanizmasının sağlıklı, yani giriş çıkışları en verimli şekilde gerçekleştirebilmesi için sunulan beyaz cisim gibi engellere ihtiyaç vardır. Firma hisse senedinin birçok kişi, özellikle işin profesyonelleri, tarafından takip ediliyor olması ve daha da önemlisi farklı görüşlerin birbirini dengelemesi engellere örnek olarak gösterebiliriz.

George Soros'un tam Türkçesi olmayan 'Reflexivity Theory' tam bu durumu açıklar niteliktedir. Karar mekanizmasını dengeleyen engeller olmadığında, incelenen yatırımın piyasa değerini temel özellikleri veya içsel değeri değil, katılımcıların yanılma payı yüksek düşüncelerinin belirlemesi durumu diyebiliriz. Herhangi sağlam bir temele çoğunluğun oturtmadan belirlediği fiyat yükseldikçe katılımcıların düşünceleri kuvvetlenecektir (300 TL fiyat önceleri hedefken, şimdi yeni hedef 1000 TL olabilecektir). Bu birbirini besleyen zincir aslında farklı görüş açılarına veya olumsuzluklara karşı güçsüzleşmektedir.

Not: İçerideki kişi sayısını arttıran, ancak ilk işarette fiyata bakmadan kaçabilecek yatırımcı türleri de türemiştir. Bunlar, bizim gibi duygusu olmayan ve bir kurala bağlı (fazla takipçisi olan kişilerin yazdığı hisse isimlerini takip etmeleri gibi) olarak yatırım yapan algoritmalardır. 

Eğer bahsedilen engeller olmaz ise içerisi aynı yönde düşünen kişiler ile dolacaktır ve odanın kapasitesi (yani hisse fiyatı) panik yaratacaktır. İçeride sakin sakin takılan yatırımcıların paniklemesi durumunda, girerken hiç sıkıntı yaratmayan kapı genişliği ciddi sıkıntılara sebebiyet verecektir.

İşler tersine döndüğünde ise etkileri çok daha ağır olabilmektedir. Sebebi yukarı çıkarken her fiyat normalken, bu sefer düşüşte hangi fiyat normal sorusu sorulacaktır? İşin komik tarafı işler kötüye gitmeye başladığı an herkesin, yukarıda sunulan kesitte sağdan yardırmaya başlayan siyah bereli arkadaş olacağını zannetmesidir.

Sonuç olarak sizlerden farklı düşünenler gelecekte haksız çıkabilecek olsa da dinlemenizde fayda var. Sebebi zaten içeride herkes sizle aynı yönde düşünmektedir. Size içeridekilerden yeni bir bakış açısı gelmez.  İşin özü taraftar olmayın.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Nef (Timur Gayrimenkul) 2. Çeyrek Sonuçları ve Sermaye Artışı Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Zorlu Enerji

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri