2021 Mart Ayı Hisse Senedi Fonlarına Olan İlgi

2021 yılının bir hayli sıkıntılı geçen Mart ayını da geride bıraktık.  Mart ayında 'Hisse Senedi Fonları'na olan ilgiyi seçili grafikler eşliğinde paylaşacağım.

Not: Veriler FİNNET sisteminden alınmıştır.


Yukarıda ilk olarak verilerini sunduğum fonlar, kendini herhangi bir endeks ile kısıtlamayan veya da herhangi bir endeksi dışarıda bırakmayan fonlardır. Bu tanıma uymayan, ancak yukarıda verilere dahil edilen tek fon uzun süredir var olması ve en büyük fon olması sebepleriyle Yapı Kredi Koç Holding İştirak Hisse Senedi Fonu'dur (Fon Kodu: YAS).

Mart ayının en ilgi çeken dönemi 22 Mart ile başlayan haftadır. Merkez Bankası'na yönelik alınan kararın etkisi ile haftaya yatırımcılar yoğun fon satışları ile başlamış olsa da, takip eden günlerde fonlara satışın daha fazlası giriş olmuştur.

Not: Yukarıda sunulan XU100 fiyat grafiği ile fon giriş-çıkışları aynı gün olarak algılanmamalıdır. Örneğin 22'si günü yapılan satışlar 23'ünde fondan çıkış olarak verilere yansımaktadır.  

Sunulan ilk grafiğe benzer bir tablo diğer Hisse Senedi Fon tiplerinde de karşımıza çıkmaktadır; ancak emeklilik hisse fonları özelinde yatırımcıların çıkışı 22 Mart gününden de öncesine sarkmaktadır. 


İncelediğimiz beş fon türü için toplam giriş ilk üç ay yaklaşık 795 Milyon TL olmuştur. Tüm hisse senedine yönelik fon kategorilerinden Mart ayında çıkış olmuştur. Özellikle 'Hisse Emeklilik Fonları'nda yaşanan çıkış dikkat çekicidir. İlave olarak Şubat ayında bir fon önderliğinde yüksek giriş elde eden 'Endeks Hisse Senedi Fonları'na olan ilgi tersine dönmüştür.

2021 yılının ilk iki ayına yönelik yaptığım analizde giriş-çıkış verilerini sunmam sebebiyle IDH kodlu 'İş Portföy BIST100 Dışı Şirkt. Hisse Senedi Fonu' Mart ayı verileri de aşağıda sunulmuştur.

IDH fonuna 2021 yılı Şubat ayında yaklaşık 210 Milyon TL para girişi olmuşken, Mart ayında yaklaşık 69 Milyon TL çıkış olmuştur.

Son olarak 1 Mart 2021 tarihli 2021 yılının ilk iki ayında hisse senedi fonlarına yönelik analizimi bitirirken belirttiğim

'... teorim: son dönemlerde borsa yönü olumluyken yakın geçmişteki performansı en iyiler arasında olan fonlara ilgi çok yüksek olabilmektedir. Yurt dışında yapılan araştırmalarda ortaya çıkan, yatırımcıların yanlış zamanlarda fonlara alım-satım emirleri girme gerçeği Türkiye'de de karşımıza çıkabilecektir.'

düşüncelerimi destekleyebilecek bir grafik sunarak bugünkü analizimi bitirmek istiyorum.

2020 yılında en iyi performanslardan ikisini gösteren, ancak 2021 yılında en üst sıralarda olacak performansları henüz gösteremeyen iki fon ile 2021 yılının şu an en yüksek getirilerinden birini elde eden bir fona olan ilgiler yukarıda sunulmuştur. Şu ana kadar iyi performans gösteren fona ilgi çok yoğun olurken, çıkışlar ise alternatiflerine göre çok kısıtlıdır.

Not: 2020 yılını iyi geçiren ve verileri yukarıda sunulan iki fondan 1) yeni bir serbest fon kurması veya 2) farklı bir değişken fonuna yatırımcılar geçiş yapıyor olabilme sebepleriyle de çıkışlar oluyor olabilir. 

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

Migros - Hedef Fiyat Seviyeleri Ulaşılabilir mi ve 1 Milyar TL Limitli Borç Meselesi? Yazı 1

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Global Yatırım Holding 14 TL Eder mi?