Migros 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Migros firması operasyonel performansında yaşanan başarılı grafik yılın ikinci çeyreğinde de hız kesmeden devam etmiştir. Operasyonlarda devam eden iyi seyre, bugüne kadar yaptığım tüm firma analizlerinde belirttiğim Euro'nun sakın kalma koşulu 3. çeyrek içerisinde günümüze kadar devam etmesi de eklenince, Migros hisse performansı 22 Mayıs tarihinde görmüş olduğu 11,33 TL seviyelerinden yazının yazıldığı tarihte 20,20 TL seviyelerine yükselmiştir.

Hisse fiyatında ani yükseliş, Migros firması hisse fiyatının EURTRY seviye ve oynaklığına olan hassasiyetini göstermektedir. Bu hassasiyete Migros son yıllarda azami önem vermektedir. Bunun en son kanıtı ise Migros'un Kasım 2019 ve Mayıs 2020 aylarında ödenmesi planlanan Euro borç anapara ödemelerini 18 Temmuz'da erkenden yapmasıdır.


Ancak Migros Euro borç anapara ödemeleri için asıl zorlu sınav Kasım 2020 ile Haziran 2023 ayları arasında olacaktır.

Migros, yaklaşık 57 Milyon Euro erken anapara ödemesi yaparak Haziran 2020 yılına kadar ödemesi gerekli Euro miktarını 24 Milyon Euro'ya indirmiştir; ancak görüldüğü üzere Migros firmasını Temmuz 2020 ile birlikte yüklü miktarda Euro borç ödemeleri beklemektedir.

Migros'un gelecek yıllarda değer yaratması önünde en büyük giderilmesi gerekli soru işareti, bahsi geçen yüksek Euro anapara ve faiz ödemeleridir. Bugünkü analizimde Migros'un ödeme kapasitesini, nakit akım tablosu verileri üzerinden inceleyeceğim.

Migros firmasının genel borçluluk seviyesini indirmesi için elinde
  • Yüksek operasyonel nakit performansı
  • Varlık satış ihtimalleri
  • Euro-TL borçlanma değiş tokuşu
  • Son ihtimal sermaye artışı
seçenekleri bulunmaktadır. Migros firması, yukarıda sunulan tüm seçenekleri, sermaye artışı dışı, değişen oranda kullanarak yıldan yıla Euro borçlarını, herhangi bir yapılandırmaya gitmeden, azaltmakta ve azaltmaya da devam etmesi beklenmelidir. 


Migros gibi tüm perakende firmalarının, değişen oranda, alacaklarını ticari borçlarına göre daha erken tahsil etmesi ciddi operasyonel nakit performansı oluşturmalarına neden olmaktadır. Yukarıda işletme sermayesindeki değişimler için sunulan veriler, Migros firmasının bahsi geçen süreç sonucu yarattığı ilave operasyonel nakti bizlere sunmaktadır.

Operasyonel nakit performansını olumlu etkileyen bu süreç, Migros firmasının yüklü miktarda faiz ödemesi yapmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak bankalara veya ticari ortaklara yapılan borcun ikisi de faiz maliyeti içermektedir.

Bana göre Migros firması, son yıllarda ticari ortaklarına olan borcunu olması gerektiğinden biraz fazla zorlamıştır. Bu sebeple faaliyetlerden nakit akış verisini, çok muhafazakar yaklaşmaya neden olsa da, işletme sermayesindeki değişimlerden arındırarak bakmanın yararlı olacağı kanısındayım.

Karşımıza, işletme sermayesinden arındırıldıktan sonra kalan, faaliyetlerden elde edilen nakit performansının artan oranda faiz ödemelerine gittiği bir durum çıkmaktadır; ancak şurası da Migros için çok olumludur, faiz ödemeleri öncesi yaratılan düzeltilmiş operasyonel nakit performansı geçen yılın aynı dönemine göre %53 gibi çok ciddi anlamda artmıştır.


Yüksek oranda faiz ödemeleri yapılması sebebiyle Migros firması, 2019 yılının ilk iki çeyreğinde, Euro veya TL borç ödemelerini yapılan yeni TL borçlanmalar ile yapma durumunda kalmıştır. Yapılan TL borçlanmaları da, en azından 2019 yılının ilk iki çeyreğinde, yüksek faiz oranlı olduğu için nakit akış tablosu rahat edememiştir.

Not: Mavi ile işaretlenen veri, TFRS 16 kural değişiklikleri sebebiyle, operasyonel nakit performansı hesaplanırken faaliyetlerden elde edilen nakit akışlardan çıkarılması gereklidir.

Ancak son dönemlerde yapılan ciddi faiz indirimleri ile Migros firmasının üzerindeki TL faiz ödemeleri baskısı, en azından kısa-orta vadede, rahatlayacaktır. Ticari borçlar daha kısa vadeli olması sebebiyle TL faiz indirimlerinin etkisi daha çabuk, finansal borçlara yönelik ise özellikle 4. çeyrek ile beraber hissedilecektir. Azalması beklenen dönemsel faiz ödemeleri ile Migros firması borçlarını daha hızlı azaltabilir veya gelecek dönemlerde yapması gereken Euro'yu biriktirebilir.

Bence, kısa sürerse hiç şaşırmayacağım, faiz indirim sürecinde Migros firması elinde kalabilecek ilave nakit ve yeni yapılabilecek TL sabit faizli borçlanmaları ile örneğin üç yıl içerisinde yapılacak Euro ödemelerini elinden geldiğince, her yıla düşecek Euro ödemelerinin yükü azaltılacak şekilde, erkenden ödemeye devam etmelidir. 

Tabii yalnızca kuvvetli operasyonel nakit performansı ve faiz ödemelerinin kısa-orta vadede düşme ihtimali Migros firmasının borçlarını azaltmasına yetmeyebilir. TL borçların da azaltılması çok faydalı olacaktır.  Bunun için en ideal yol Migros firmasının elinde bulunan, bana göre verimsiz, yüklü miktarda var olan, en az 1,5 Milyar TL, varlıkların uygun fiyatlardan satılma ihtimalidir.


Migros firması aslında varlık satışları ile nakit yaratmaktadır. Örneğin 2019 yılında mağaza açılışlarının azaltılması yanında yapılan yeni yatırımlardan daha fazlasını varlık satarak elde etmiştir.

Tüm bunlara ilave olarak, 2018 yılında zorunda kalındığında yapılan ve firmaya tahmini 30 Milyon Euro için ilave en az 45 Milyon TL'ye mal olan Euro koruma pozisyonunun günümüz düşen faiz oranları ve sakin dönemlerinde yapılma şanslarının takip edilmesidir. Migros firması kesinlikle işini TL değer kazanır da borcumuz TL olarak azalır ihtimaline bırakmamalıdır.

Borcun azaltılmasına yönelik özet olarak Migros firması, faiz ödemeleri öncesi, çok iyi operasyonel nakit performansı üretmektedir. Başarılı performansı, kısa ve orta vadede faiz ödemelerinin de düşecek olması destekleyecektir. Bu nedenle Migros firmasının borçlarını daha hızlı azaltma ihtimalini es geçmemeliyiz. Bir de yüklü miktarda varlık uygun fiyatlardan satılabilirse firma açısından çok iyi olacaktır.

Migros firmasının operasyonel olarak geleceğini daha sağlam temellere koymasını sağlayan etken ise çoklu kanal stratejisidir. Online satış kanallarına verdiği azami önem, uzun dönemde, Migros firmasını rakiplerinden ayrıştırırsa hiç şaşırmam. Sanal Market ve Migros Hemen uygulamaları, Trendyol ile tüm Türkiye'yi kapsayan anlaşma, Money Kart kişiye özel kampanyaları ve Migros özel markalı ürünlerinin farklı kanallar üzerinden satışa başlaması, Migros firmasının önümüzdeki yıllar satış artış hızını desteklemesi yüksek olasılıktır.

Yapılan doğru operasyonel hamlelerin en net göstergesi ise Migros'un aldığı pazar paylarıdır.
 
Sonuç olarak Migros firması operasyonel olarak doğru yoldadır; ancak yol Euro özelinde yüksek borçluluk sebebiyle tuzaklar ile doludur. Faiz indirimlerinin peşi sıra gelmesi ve TL'nin görece daha dengeli bir seyir izlemesi Migros için kısa ve orta vadede nefes alanı sağlamaktadır. Düşecek faiz ödemelerinin katkısı ile beklenenden daha hızlı Euro borç azaltılması, yapılabilecek bir veya iki önemli varlık satışı ile desteklenebilirse Migros firmasını çok farklı bir noktada görebiliriz.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler