Yaşar Holding'e Bu Borcu Kim Verdi? Kısa Çalışma

Yaşar Holding'in 2019 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklaması ile beraber ilk olarak geçtiğimiz günlerde firma tarafından geri alımı yapılan Eurobond'ların nasıl finanse edildiğine yönelik dipnotlara baktım.

Karşıma aşağıda sunulan bilgiler çıktı.

Sunulan bilgilere göre Yaşar Holding, ismi belirtilmeyen banka/bankalardan ilave 100 Milyon Dolar kredi limiti elde etmiştir. Yedi yıl vadeli olan kredi limitinin faiz oranı, Eylül ayında yeniden fiyatlanmak üzere %6,75'tir.

100 Milyon Dolar'lık ilave kredi limitinin bir kısmı ile 44 Milyon Dolar değerinde Eurobond geri alımı, Temmuz ayında, yapılmıştır.

Elde edilen ilave kredi limiti yanında Yaşar Holding, 150 Milyon Dolar'lık gayri nakdi kredi de elde etmiştir. Gayri nakdi kredi teminat mektubu mu, akreditif mi? Bilemiyoruz.

İşin can alıcı noktaları ise gayri nakdi kredi ve ilave kredi limiti toplamı olan 250 Milyon Dolar, Yaşar Holding Eurobond miktarı ile aynı olup, kullanım vadesi de Yaşar Holding'in eurobond vadesi olan Mayıs 2020'den bir ay öncedir.

Birisi lütfen bana açıklasın. %8,875 faiz oranlı Eurobond borcunu ödemede sıkıntı yaşayabileceği zamanında öngörülmüş olan bir firmaya nasıl daha düşük, %6,75, faiz ile borç verilir? Garip ve yanlış risk fiyatlamasıdır.

Nakit akış tablosuna baktığımızda, ilk iki çeyrek elde edilen konsolide operasyonel nakit performansının daha fazlası yalnızca faiz ödemesine gitmiştir. Geçen sene en azından 4 Milyon TL artmıştı.

Umarım 2019 Eylül ayında yeniden fiyatlama yapıldığında faiz oranı, diğer firmalara haksızlık yapılmayan ve alınan riski daha iyi yansıtan bir seviyeye çekilir.

Eurobond'a garantör olan Yaşar Holding iştirakleri için ise garantörlük durumlarının devam ihtimali, yukarıda paylaşılan dipnota göre, belirmektedir.

Sonuç olarak Yaşar Holding'in Mayıs 2020 vadeli 250 Milyon Dolar Eurobond'u için ödeyememe riski elde edilen yeni finansman kaynakları ile asgariye inmiştir; ancak sağlam temellere Holding'in oturabilmesi için varlık satması gerektiğine yöenlik düşüncem, 250 Milyon Dolar'lık ilave finansman paketinin büyük çoğunluğunun gayri nakdi kredi olması sebebiyle, artarak devam etmektedir.

Yazının yazıldığı tarihte Pınar Et (PETUN), Pınar Süt (PNSUT), Dyo Boya (DYOBY) ve Pınar Su (PINSU) firmalarında uykumu kaçırmayacak seviyede yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

  1. Selamlar,
    AIHM sürecinde mülkiyet haklarının ihlal edildiği hükmüne AİHM büyük dairesi karar vermiştir. Bunun resmi giderimi, bankacılık lisansının iade edilmesidir. Gayri resmi giderimlerden birisi sizin bahsettiğiniz bu kredi olsa gerek.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2