Anadolu Efes Firma Verileri Üzerinden Nakit Akış Tablosu Gösterim Tavsiyesi

Firmaları analiz ederken finansal tablolarda sunulan verilerin ne kadarının 'Ana Ortaklığa Ait', ne kadarının ise 'Kontrol Gücü Olmayan Paylar' kısmına aktarıldığını bilanço ve gelir-gider tablosu için görebilmekteyiz. Gelir-gider tablosunda bahsi geçen kırılımın net kar seviyesinde sınırlandırılıp örneğin esas faaliyet karları kısmında sunulmamasının eksik olduğunu düşünsem de, nakit akış tablosunda kırılım herhangi bir şekilde yapılmamaktadır. Bu durum bana göre sağlıklı değerleme yapılması önünde çok büyük bir engeldir. 

Nakit akış tablosunda kırılımın yapılmamasının yaratabileceği sıkıntıları ise sizlere Anadolu Efes finansal tabloları üzerinden aktaracağım.

Başlamadan önce 'Ana Ortaklığa Ait' ve 'Kontrol Gücü Olmayan Paylar' ayrımına neden ihtiyaç duyulduğuna kısaca değinmeliyim. Finansal tablolarına baktığımız firmaların tam konsolide ettiği ve aynı zamanda %100'den farklı sahiplik oranları olduğu iştiraklerinin sahiplik oranları ile %100 oranı arasındaki farklara düşen özkaynak ve net kar payları ayrıştırılarak sunulmaktadır. Yani odaklandığımız firmanın tam konsolide edip de, konsolide ettiği firmalarda sahip olmadığı paylara düşen kısımları ayırma işlemidir. 

Anadolu Efes bilançosu ve gelir-gider tablsosunda sunduğu veriler:


Anadolu Efes çatı firmasını düşündüğümüzde solo karşımıza çıkabilecek herhangi bir finansal borcu karşılaştırmamız gerekli özkaynak rakamı yaklaşık 25 Milyar TL'lik toplam özkaynaklar verisi değil, 12,8 Milyar TL olmalıdır. Bu şekilde yaklaşmamamız durumunda Piyasa/Defter Değeri düşük çıkabilecek ve yanılmamıza sebebiyet verebilecektir.

Yukarıda sunulan gelir-gider tablosu kırılımı yanında diğer kapsamlı gelir tablosu kırılımı da yapılmaktadır. Pay başına kazanç verisi pay sayısı ile 'Ana Ortaklık Payları'na düşen kısmın oranlanması ile bulunmaktadır. Sunulan dönem karı üzerinden hesaplama yapıldığı durumda F/K oranı çok düşük çıkabilecek ve yanılmamıza sebebiyet verebilecektir.

Yabancı para cinsinden raporlama ve kredi vadesi süresince uygun maliyette koruma poziyonu alın(a)mamasına eşlik eden yüksek TL değer oynaklığı kaynaklı Türkiye'de karşımıza çıkan net kar verisi yıldan yıla, hatta çeyrekten çeyreğe, oldukça değişkendir. Bu sebeplerden ötürü TL'nin dönemsel değer değişimini daha az yansıtan esas faaliyet karı seviyesinde kırılımı bilmemiz çok faydalı olabilecektir. Bilmemiz durumunda (Piyasa Değeri/Esas Faaliyet Karı) katsayısı daha sağlıklı hesaplanabilecektir. 

En azından bahsedildiği gibi bilanço ve gelir-gider tablosunda bu kırılımı görebilmekteyiz; ancak bana göre en önemli finansal tablo olan nakit akış tablosunda herhangi bir kırılım yapılmamaktadır. 


Yukarıda sunulan her kalemi teker teker 'Ana Ortaklığa Ait' ve 'Kontrol Gücü Olmayan Paylar' kırılımına tabii tutmak çok yanlış olacaktır; ancak işaretlediğim ana nakit akış tablosu kalemlerini aynı yukarıda bilanço ve gelir-gider tablosunda olduğu gibi ikiye ayırmak çok ama çok faydalı olacaktır.

Anadolu Efes firması dipnotlarında tam konsolide ettiği ancak tümüne sahip olmadığı halka açık olan Coca Cola İçecek firması için ayrımı bizlere sunmuş, halka açık olmayan ve tümüne sahip olmadığı yurt dışı bira operasyonlarına yönelik sunum yapmamıştır. 


CCİ için yapılan yukarıda ayrım diğer tüm firmalar için yapılması gerekli olmayabilir. Tüm firmalar için dediğim gibi beraber yapılabilir. Ya da 


serbest nakit akış performansını olabilecek en verimli şekilde hesaplayabilmek açısından yukarıda sarı ile işaretli alanlara bölümlere ait işletme sermayesinde gerçekleşen değişimleri koyabiliriz. Bu şekilde 'FAVÖK-Yatırım Harcamaları-İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Değişimler' formülü üzerinden yaklaşık olarak hesaplama yapılıp, sahip olunmayan paylara düşen kısımları daha iyi ayıklayabiliriz.

Sonuç olarak 'Nakit Akış Tablosu'nun istenilen seviyede 'Ana Ortaklığa Ait' ve 'Kontrol Gücü Olmayan Paylar' ayrımına tabii tutulamaması bana göre maalesef Anadolu Efes firmasında ilave iskontoya, başka birçok sebebe eşlik ederek, sebebiyet vermektedir. Bu durum yalnızca Anadolu Efes firmasına özgü bir durum değildir. Çatı firma görevi görüp, tam konsolide ettiği iştiraklerde sahiplik oranı %50'ye daha yakın olan tüm firmalar için geçerlidir. Bu iskonto kaynağını en iyi azaltma yöntemi ise altta yatan bireysel firmaların şeffaflığını arttırıcı adımlar olmalıdır. Bu dipnotlarda ilave açıklamalar üzerinden de olabilir, iştiraklerin tahvil veya hisse senedi ihracı ile finansal tablolarını paylaşması yolu ile de olabilir.  

Yorumlar

  1. hayranlıkla okuyoruz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Ben ana ortaklık payının toplam öz sermayeye oranını kullanarak nakit akış tablosunu kabaca düzeltiyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya