2021 Nisan ve Mayıs Ayları Hisse Senedi Fonlarına Olan İlgi

İncelediğim beş farklı hisse senedi fonlarına yönelik Mart ayında yaklaşık 390 Milyon TL ile başlayan para çıkış ters rüzgarı Nisan ve Mayıs aylarında da devam etmektedir. 

Not: Mart ayına yönelik fonlara olan ilgi analizimde Mart ayında yaşanan çıkış rakamı yaklaşık 415 Milyon TL olarak sunulmuştur. Aradaki fark sonradan eklenen fon(lar) kaynaklıdır.

Verilere dahil ettiğim beş hisse senedi fon türleri aşağıda sunulmuştur:

  1. Hisse Senedi Yoğun Fonları
  2. Endeks Hisse Senedi Yoğun Fonları
  3. Endeks Borsa Yatırım Fonları
  4. Emeklilik Hisse Senedi Fonları
  5. Katılım Hisse Senedi Fonları
Not: Veriler FİNNET sisteminden alınmıştır.

Yukarıda sunulan beş hisse senedi fon türünden yatırımcılar tarafından en yakından takip edilen 'Hisse Senedi Yoğun Fonlar'dan Nisan ve Mayıs aylarında toplam 500,7 Milyon TL para çıkışı olmuştur.

Bahse konu fonlar, kendini herhangi bir endeks ile kısıtlamayan veya da herhangi bir endeksi dışarıda bırakmayan fonlardır. Bu tanıma uymayan, ancak yukarıda verilere dahil edilen tek fon uzun süredir var olması ve en büyük fon olması sebepleriyle Yapı Kredi Koç Holding İştirak Hisse Senedi Fonu'dur (Fon Kodu: YAS).
'Capture.PNG' failed to upload.


Not: Yukarıda sunulan XU100 fiyat grafiği ile fon giriş-çıkışları aynı gün olarak algılanmamalıdır. Örneğin 22'si günü yapılan satışlar 23'ünde fondan çıkış olarak verilere yansımaktadır.  

Takip ettiğim diğer dört hisse senedi fon türünden ise Nisan ve Mayıs aylarında toplam 354,3 Milyon TL para çıkışı olmuştur.


9 Nisan'da 'Emeklilik Hisse Fonları'nda yaşanan ciddi çıkış sunulan grafiği bozsa da, aslında çok önemli bir gelişmedir. Bu konu ayrı bir yazımın konusu olacaktır.


İncelenen beş hisse senedi fon türünde Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla yaklaşık 480 Milyon TL ve 375 Milyon TL olmak üzere toplam 855 Milyon TL çıkış olmuştur. Mart ayı ve Haziran ayının 11'ine kadarki dönemde yaşanan sırasıyla yaklaşık 391 Milyon TL ve 157 Milyon TL'lik çıkışları da dahil ettiğimizde anılan dönemlerde hisse senedi fon türlerinden toplam yaklaşık 1,4 Milyar TL para çıkmıştır. Yukarıda sunulan hisse senedi fon türlerinin 11 Haziran'daki fon toplam değerleri yaklaşık 16,7 Milyar TL'dir.

Borsa İstanbul'da yaşanan hacim düşüşleri (günlük oluşan tepe hacimlerden %50-60 düşüş) ile beraber yukarıda sunulan son dönemlerde hisse senedi fon türlerinde meydana gelen para çıkışları bizlere, neden halka arz olan ya da bedelli sermaye artışı açıklayan firma değerlerinde eski hareketliliğin olmadığına ışık tutabilecektir. 

Sunulan bu durum, 18 Ocak 2021 tarihinde yazmış olduğum '2020 Yılı Hisse Senedi Piyasasına Yerli Yatırımcı Gözü ile Bakmak' isimli analizimde belirtmiş olduğum aşağıdaki düşüncelerimin tam tersi durumu işaret etmektedir:

'Özetle, hem hisse senedi yatırım fonlarına, hem de direkt olarak yerli gerçek kişiler tarafından hisse senetlerine olan yoğun ilgi, hisse senedi piyasamızda arz-talep ilişkisini bozmaktadır. Bu yoğunlukta ilginin devamına mevcut faiz oranlarının kalıcı olması durumunda şüpheli yaklaşsam da, ilgi seviyesi korunursa yeni büyük halka arzların gelmesi arz ve talebi dengelemek için elzemdir. Yoksa büyük firmaların da fiyatlamalarında köpüklere rastlayabiliriz.'

O dönem talep arzdan çok daha hızlı artmaktayken, bugünkü ortam tam tersini, arzın talebin önüne geçtiği sinyalini vermektedir. 
 

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi