Doğuş Holding 2019 4. Çeyrek Sonuçları Üzerine

20 Ağustos 2019 tarihli firmaya yönelik analizimi

'Sonuç olarak Doğuş Holding'in zayıf operasyonel nakit performansı, ciddi borç ve faiz yükü karşısında boğulmaktadır. Holding'in bu sebeple önümüzdeki aylarda bolca varlık satışı yaptığına dair haberlerini duyarsak şaşırmam. Ancak nereye kadar yurt dışı yatırımlarının satılması çözüm olacak, çok büyük bir soru işareti. Geriye daha zayıf bir iş yapılan sektör kompozisyonu kalmaktadır.'

düşüncelerimi sunarak tamamlamıştım. 2019 yılı ikinci çeyreği ile 2019 yıl sonuna kadar Holding'in yurt dışı ağırlıklı varlık satışlarının devam ettiği görülecektir; ancak son dönemlerde yaşanan  gelişmeler ile Holding'in işinin zorlaştığını analizimin başından söylemem yerindedir.

Öncelikle Holding'in 2019 yılı içerisinde satmış olduğu varlıklar aşağıda sunulmuştur.


Not: Villa Dubrovnik'in %51'lik payı Şahenk Ailesi'ne satılmıştır.

2019 ilk ve ikinci yarıları elde edilen tahmini brüt varlık satış gelirleri sırasıyla yaklaşık 1.5 Milyar TL ve 1.2 Milyar TL'dir.

2020 yılı ile beraber ise Holding'in yurt dışı marina operasyonlarının satışı için görüşmeler yapıldığı belirtilmektedir.
Bahsi geçen marina işletme operasyonlarının yıl sonu verilerine göre özkaynak rakamı toplamda 536 Milyon TL'dir.

Analizimin girişinde sunduğum bir önceki analiz son paragrafında da belirttiğim gibi, Holding yurt dışı varlıklarında satış yapmaya devam etmekte olup Türkiye operasyonlarına yönelik turizm dışı satış yapmamakta veya yapamamaktadır.

Varlık satışları ile beraber Holding'in elde ettiği esas faaliyetlerden nakit akışlarına da odaklanmalıyız.


İlk bakışta Holding için sevindirici olan yıllar sonra esas faaliyetlerden elde edilen naktin faiz ödemelerinin üzerine çıkmasıdır; ancak bir kademe daha verilerin incelenmesi gereklidir.


Holding, 2018 ve 2019 yıllarının her ikisinde de işletme sermayesinde yaşanan iyileşmelerden son derece fayda görmüştür. Bu Holding'in varlık satmasının yanında küçüldüğünün göstergesidir. Daha ne kadar bu kalemlerden nakit sıkılacağı soru işaretidir.

Buraya kadar yazılanlardan Holding'in 2019 yılında varlık satışlarından tahmini 2.7 Milyar TL ve sürdürülebilirliği tartışılabilecek esas faaliyetlerden faiz ödemeleri sonrası kalan yaklaşık 870 Milyon TL nakit performansı mevcuttur.

Toplam 3.6 Milyar TL olarak alabileceğimiz nakit girişine karşılık Holding
  1. 1.9 Milyar TL net borç ödemesi
  2. 540 Milyon TL duran varlık yatırımı
  3. Galataport ağırlıklı 860 Milyon TL yatırım amaçlı gayrimenkullere yatırımı
yapmıştır.


Yıl sonu itibariyle Holding'in konsolide 30.3 Milyar TL borcuna karşılık yaklaşık 1.5 Milyar TL nakti vardır. 2019 yılı içerisinde ödenen yaklaşık net 1.9 Milyar TL'lik borca karşılık TL'nin değer kaybının etkisi ile borçlar 2018 yılına göre TL cinsinden artmıştır. 2019 yılı içerisinde borçların 2023 ve sonrasına yoğun olarak aktarılması bir nebze Holding'e rahat nefes aldıracaktır.

Holding'in konsolide döviz açık poziyonu ise aşağıda sunulmuştur.

TL'nin son dönemlerde yaşadığı değer kaybı sonrası Holding'in olumsuz etkileneceğini tahmin etmek yukarıda sunulan tablodaki bilgiler ve döviz yaratan varlıkların sürekli satılması ile zor değildir.

İşin Galataport kısmı ise talihsizdir. Nisan ayı ile beraber kruvaziyer gemilerini ağırlamayı planlayan proje için korona virüsünün sektöre olan etkisi can sıkıcıdır. 2020 yılının geri kalanı için herhangi bir gemi gelmeme ihtimali yüksek olmakla birlikte sektörün ne zaman eski günlerine dönebileceği de belirsizdir.

Bugüne kadar Galataport için yapılan yatırımlar, aktifleştirilen finansman giderleri ve kur farkları toplamı yaklaşık 6.3 Milyar TL'dir. Gemilerin gelmediği, kendini yabancı para borç ile finanse ettiği tahmin edilebilecek bu projenin akıbeti ne olacak merak ediyorum doğrusu.


Not 1: 2018 ve 2019 yılları verilerini geçmiş yıllar ile karşılaştırılırken yeme-içme iş kolunun diğerden yeme-içme segmentine aktarıldığını belirtmeliyim.

Not 2: Özkaynak yöntemi ile izlenen yatırımların performans verileri yok sayılmıştır.

Holding'in ana iş kollarına odaklandığımızda kuvvetli alanının yeme içme-turizm iş kolları ile otomotiv segmenti olduğu dikkatimizi çekecektir. Enerji segmentinde ise Artvin HES'in performansı iyileşmiştir.

Sonuç olarak Doğuş Holding için 2020 yılı da çok zorlu geçmeye adaydır. Varlık satma zorunluluğunun artarak devam ettiği ortamda korona virüsünün etkileri ile varlık satışlarında hedeflenen değerler istenilen hızda elde edilemeyebilir. Yapılan ve planlanan satışların Holding'in en kuvvetli olduğu ve döviz getirisi olan iş kollarında olması ise artta kalan Holding yapısı için endişe vericidir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi