Sasa Polyester 2020 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Sasa Polyester firmasının 2020 yılına satış hacimleri açısından 2019 yılı sonlarında yakaladığı yukarı momentumu sürdürerek başladığını söyleyebiliriz. Korona virüsü etkilerinin ikinci çeyrek daha yoğun hissedilebilme ihtimaline karşılık, birinci çeyrek satış adetlerine hijyen, temizlik ve tıbbi malzeme sektörlerinden gelen artan talep destek olmuştur.


Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre kıyaslama, yeni elyaf tesisinin yılın ikinci yarısı ile beraber üretime başlaması sebebiyle yanıltıcı olacaktır; ancak geçtiğimiz yılın son çeyreğine göre de elyaf ve cips ürünlerinde ortaya çıkan adetsel satış artışı olumludur. Oluşan artışlara rağmen her iki ürün grubunda da kapasite alanı mevcuttur. Bizlere firma tarafından sunulan ürün yıllık kapasitelerini her çeyreğe eşit aktardığımızda, ilk çeyrek polyester cips ve elyaf kapasite kullanımları (satış adetleri üzerinden) sırası ile yüzde 83 ve 61'dir.

Var olan kapasitenin gelecek dönemlerde daha yüksek oranda kullanılıp kullanılamayacağı Sasa yatırımcıları için belirleyici olacağı kanısındayım.


Klasik üçlü tablolarımıza bakarsak karşımıza
  • Marjların 2019 yılına göre iyileştiği
  • Finansal borçların devam eden yatırımlar ve TL değer kaybı sebebiyle arttığı
  • Firmaya yatırılan net paraya oranla vergi öncesi operasyonel kazançların 2019 yılı paralelinde 
devam ettiği sonuçları çıkmaktadır. Önümüzdeki çeyrek veya çeyrekler daha belirleyici olacaktır; ancak bu çeyrek ile beraber Sasa Polyester'in marjlarından feragat ettiği sürece kapasitesine oranla satışlarında bir sıkıntı yaşamayacağını düşünmekteyim.

Tabii var olan finansal borçlara kıyasla marjların da seyri firmanın sermayedarlarına değer yaratabilmesi açısından kritiktir. Firma 2020 birinci çeyreğinde elde ettiği 82.3 Milyon TL operasyonel nakte karşılık tahmini 25-30 Milyon TL mevcut operasyonlarına yönelik faiz ödemesi yapmıştır (devam eden yatırımlar için yapılan borçlanmaların faizi dışarıda tutularak hesaplama yapılmıştır.)

Yaklaşık 4.8 Milyar TL'lik net borca karşılık firmanın ilk üç ayda yalnızca yaklaşık 77 Milyon TL net faiz ödemesi mevcut borçlanmaların firma açısından avantajlı konumuna işaret etmekte ve firmaya ihtiyacı olan alanı tanımaktadır.


Önceki firma analizlerimi de okuyanlar hatırlayacaktır, ben önümüzdeki dönemlerde bu faiz oranının artabileceğini, bir ara karşımıza çıkan kısa vadeli %10 Dolar faizi sebebiyle beklemekteydim. Bu öngörüm gerçekleşmedi.

Ancak ilk çeyrek karşımıza dipnotlarda bugüne kadar sunulmayan bir bilgi çıkageldi.

Nedir bu şartlar? Ve şartların ihlal edilme ihtimali mi söz konusudur? İkinci soruyu sormamın sebebi uzun vadeli bir borcun kısa vadeli borca dönüştürülme durumundan kaynaklıdır. Borç verenin krediyi geri çağırma ihtimali veya hakkı mı doğmuştur ki, firma borcu kısa vadeli göstermeye başlamıştır.

Dipnotlarda bu bilginin paylaşılması ile Sasa firmasının paya dönüştürülebilir tahvil ihracı için yetki vermesini beraber okumalıyız.

Sasa Polyester'in yatırımların başlaması öncesi anlaştığı değerlendirilebilecek uygun faizli kredilerinin yerini daha yüksek faizli krediler ile değiştirme ihtimali takip edilmelidir. Sermayedarlara kalabilecek değeri düşürebilir.

Sonuç olarak Sasa Polyester firması için aktif olan tesislerine yönelik, marj feragatını göze alarak, kapasite riski benim açımdan azaldı diyebilirim. Zaten firmanın kendini rakiplerine karşı fiyat dışında pek de ayırt edebileceği özelliği uzun vadede pek olmayacaktır; ancak Sasa'nın asıl riskli tarafı finansman tarafıdır. Bunun için de mevcut kredilerin şartları nedir, yatırımcıların öğrenmesinde fayda var.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz