Ege Plast Bilançosu Şaka Mı?

Bugün sizlere, Ege Plast firması bilanço verileri üzerinden, firmaların varlıklarını nasıl gerektiğinden daha yüksek gösterebileceklerini aktarmak istiyorum. Firma Borsa İstanbul'da çok dikkat çeken veya takip edilen bir hisse olmasa da aktarılan bilgilerin ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

Sırası ile aşağıdaki konuları sizlere kısaca aktaracağım:
  1. Firmanın bitmeyen yatırımı
  2. Değeri kuşkulu iş ortaklıkları
  3. Alınabilirliği şüpheli ilişkili alacaklar
  4. Denetçi firmaların finansal tablo başlangıcında yapmış olduğu görüşlerin önemi
Yukarıdaki noktaları açıklamaya geçmeden önce sizlere aşağıdaki tabloyu sunmam faydalı olacaktır.


İlk olarak firmanın bitmeyen yatırımı meselesini kısaca sizlere açıklamak isterim. Bahsedilen miktar az olsa da  2013-2018 yılları arasında stabil kalan bir yatırım söz konusudur. Aşağıda sunulan kalem ile alakalı en önemli nokta, devam eden yatırım kalemlerinin amortismana tabii olmaması ve giderleştirilmemesi sonucu varlıkların yüksek gösterilmesidir.

Bu durumu denetçi firma da finansal tabloların başında belirtmiştir.

İkinci nokta ile alakalı ise yukarıda sunulan rakamların yıllar arası stabil olması yanında aşağıda sunulan tablolara bakmanızda fayda var.

İlk tabloda Güçbirliği Holding firmasının 23,85 Milyon TL olan diğer işletmelerdeki paylar toplam değerinin büyük bir kısmını oluşturduğunu görmektesiniz. Burada garip olan durum, Güçbirliği Holding'in 2017 yılında özkaynak miktarının eksiye geçmiş olmasına ve artarak devam eden net dönem zararına rağmen neden değerinin güncellenmeyişidir.

Bu durum ile alakalı da denetçi kuruluş uyarıda bulunmuştur.

Üçüncü nokta olan ilişkili taraflardan diğer alacaklar kısmının artarak devam etmesi ve bu miktarın büyük çoğunluğunun durumu hiç belli olmayan, sıkıntılı Güçbirliği Holding'den olmasıdır.
Yazımın başında sunduğum tabloda gördüğümüz üzere artan miktarda, sıkıntılı bir firmayı yüzdürme çabası gözükmektedir. Bu miktarın da alınması şüpheli gözükmektedir.

Sonuç olarak Ege Plast firması sunduğu bilanço verileri ve denetçi firmadan almış olduğu 'görüş vermekte kaçınma' raporu ile son yıllarda sağladığı operasyonel iyileşmeye şüphe düşürmektedir. Başka firmalarda finansal tablo verileri bu kadar açık bir şekilde olmasa da güvenilir olmayabilir ve dikkatli incelemek gerekmektedir. İnceleme yapmaya değer olanlar için de denetçi kuruluşların finansal tabloların başında yazmış oldukları görüş mektubu önemlidir.


Yorumlar

  1. Ege Plast firması dediğiniz gibi belirsizlikleri olsa da elindeki gayrimenkullerin değeri tablodaki rakamların en az 10 katıdır. Bakınız değerleme raporlarının tarihine, 15 yıl evvel yapılmış. Bu şirket Tmsf ve Vakıfbank tarafından varlıklarına konulan ipotekler bu yıl sonuna kadar fek edilerek yip ten çıkış başvurusu yapabilecek noktadadır. Sırf tablodaki verilere bakarak yorumlar hatalı olabilir, hikayesini ve geçmişini araştırmanızı öneririm. Sırf Basmane çukuru denen arazideki hissesi bence 1 milyar TL nin üzerindedir.

    YanıtlaSil
  2. Kemal Zorlu 2018 de Basmane projesinden çekilme karşılığı 40 milyon dolar istiyordu. Belediyeye yaptığı otopark ve diğer harcamaların karşılığı olarak.
    Şu anda bu 40 milyon dolar pazarlık başlangıç rakamı. Özvarlıklar artı bakiye olarak içinde görünmüyor.
    Ayrıca EGS banktan proje için kullanılan kredi orçlar TMSF takibinde ve ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Bu da özvarlıklar içinde eksi bakiye olacak.
    Bu iki mesele çözülür varlık değerlemeleri yeniden yapılır ise ne olur kimse bilmiyor. Herkes tahmin yürütüyor.
    Bu meseleler çözülmeden YİP ten çıkma başvurusu kabul edilir mi? Soru işareti...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Global Yatırım Holding 14 TL Eder mi?

2021 Nisan ve Mayıs Ayları Hisse Senedi Fonlarına Olan İlgi

Alarko Holding Üzerine Düşünceler