Aksa Enerji 2019 4. Çeyrek Sonuçları Üzerine

12 Kasım 2019 tarihli firmaya yönelik 3. çeyrek analizimi

'Bu yatırımlar gerçekleşti diyelim, Afrika açılımı başlangıcı döneminde yaptığım analizlerde belirttiğim riski burada yeniden belirtmek istiyorum. Bu yatırımlar riskli yatırımlardır ve nakit akışları dengeli olmayacaktır; ancak makinekerin atıl veya verimsiz bir şekilde durmasındansa, yüksek risk-yüksek marj ile değerlendirilmesi çok akıllıcadır.

Sonuç olarak Aksa Enerji yavaş yavaş toparlanma evresindedir. Nakit akış performansına gösterilecek azami önem ile yakın gelecekte hızlı borç azaltımı firma potansiyelini ön plana çıkarabilir. Yeni yatırımların gerçekleşmesi durumunda firma, bu sefer nakit akışına yönelik riskleri, Afrika tecrübesinin artması nedeniyle, daha iyi planlayacağını tahmin ediyorum. Son olarak Gana 'al-ya da-öde' sözleşmelerine yönelik gelişmeleri yatırımcıların çok yakından takip etmesi tavsiye edilir.'

düşüncelerimi sunarak bitirmiştim. O günden bugüne Aksa Enerji firmasına yönelik en önemli gelişme olarak analistler ile yapmış olduğu kapsamlı toplantı diyebiliriz. Bugünkü yapacağım analizi toplantıda sunulanlar (toplantıya katılan arkadaşlarımın bana sunduklarından faydalanarak) destekleyecektir.

Aksa Enerji firmasının Türkiye ve Afrika-Kıbrıs iş kolları çeyreksel FAVÖK performansları aşağıda sunulmuştur.


Veriler, firmanın bizlere çeyrek sonuç sunumlarında sunduğu farklı santral ve sözleşmelerin FAVÖK yüzdesel dağılımından elde edilmiştir. Özellikle yerli kömür santralinde 4. çeyrek elde edilen FAVÖK performansı, eğer yanlış sunulmadı veya ben hesaplama hatası yapmadıysam, ilave incelemeye değer bir konudur. Benim bu performans düşüşüne yönelik bir cevabım, santralin dördüncü çeyrek ilk üç çeyrek ortalamasına göre daha yüksek üretim yaptığı ortamda, yoktur.

Hesaplama hatası yapma ihtimalimi de göz önünde bulundurarak Aksa Enerji firmasının Türkiye, Kıbrıs ve Afrika santrallerinden elde ettiği 2019 yılı FAVÖK performansları sırasıyla 396,1 Milyon TL, 175 Milyon TL ve 895,5 Milyon TL'dir. Sunulan ülke ve bölge kategorileri ayrı ayrı kısaca incelemeye değerdir.
  • Türkiye:
Son çeyrek oluşan performansın benim hesaplama hatamdan kaynaklandığını umarak, Aksa Enerji'nin Türkiye operasyonları temelinin Bolu Göynük yerli kömür santrali olduğunu söyleyebiliriz. Bu santral üretiminin en az yarısının TÜFE/ÜFE/Dolar değişimine değişen oranlarda endeksli olması, santrali kısmen satış fiyat risklerine karşı korumaktadır.


İlave olarak Bolu Göynük ve Antalya doğal gaz santralleri kapasite destek mekanizmasından faydalanmaktadır. 2019 yılında iki santral toplam 114,4 Milyon TL destek mekanizması geliri elde etmiş ve 2020 yılında da artan oranda elde etmeye devam edecektir.

2020 yılının günümüze kadar geçen zaman diliminde Bolu Göynük santralinin üretiminde artışların olduğu EPİAŞ üretim verilerinden görülmektedir. Üst yönetim yazının başında belirtilen toplantıda üretimin 2020 yılı için artacağını belirtmiş olsa da, korona virüsünün kısa vadede ekonomiyi yavaşlatma etkisi ile elektrik fiyatlarında düşüş ihtimali unutulmamalıdır. 

Elektrik fiyatlarını bir etki daha düşürebilecektir. Korona virüsü etkisi yanında Rusya ile Suudi Arabistan arasında yaşanan inatlaşma ile petrol fiyatlarının oldukça düşük seviyelere gelmesi, Botaş'ın doğal gaz ile elektrik üretimi yapan santrallere daha düşük fiyattan doğal gaz verme ihtimalini önümüzdeki aylar için doğurmuştur. Bu durum Bolu Göynük santralinin sattığı elektriğin azami %50'sini olumsuz etkileyebilecekken, Antalya doğal gaz santrali operasyonel performans verilerini olumlu etkileyebilecektir; ancak şunu da not olarak eklemeliyim. Botaş'ın son dönemlerde finansal verilerinin oldukça bozulmuş olması sebebiyle doğal gaz indirimini piyasaya istenilen ölçüde yansıtmayabilir.

Korona virüsünün ekonomiye olan etki şiddeti ve süresinin belirsizliği ışığında beni Türkiye operasyonları açısından en ümitlendiren durum yüksek faiz ortamında dahi ödenen faiz miktarını Türkiye operasyonlarının karşılamaya başlamasıdır. 

Nakit akış tablosundan çekilen verilere göre Aksa Enerji firması 2019 yılı içerisinde toplam net 366,8 Milyon TL faiz ödemiştir. Tüm operasyonları kapsayan sunulan net faiz ödemesine karşılık Türkiye operasyonları toplam 396,1 Milyon TL FAVÖK elde etmiştir. 2020 yılına düşen net borç miktarı yanında düşeceğini umduğumuz yıllık ortalama faiz oranı ile girilmesi çok olumludur. Unutulmamalıdır ki, 2019 öncesi Türkiye operasyonları net faiz ödemelerine yetmez bir durumdaydı.
  • Kıbrıs: 
2019 yılında Kıbrıs santrali yaklaşık 175 Milyon TL FAVÖK üretmiştir. Hata payı içerebilecek olan ciddi FAVÖK performansının ana temel kaynağı yabancı para cinsinden 'al-ya da-öde' sözleşmesi ile 2024 yılına kadar korumalı olmasındandır. 

Google üzerinden yapılabilecek bir araştırma ile Kıbrıs halkının bu sözleşmeden mutlu olmadığı gerçeği ile karşılabilirsiniz. Bu durum 2024 yılı sonrası için bir risktir ve yakından takip edilmelidir.

Afrika kıtası santrallerine yönelik incelemeye geçmeden önce her firma analizimde sunulan operasyonel nakit akış performans tablomu paylaşmamda fayda var.


2018 yılında yapılan muhasebe hatası ile beraber benim için Aksa Enerji'nin değerini en çok zedeleyen durum operasyonel nakit akış performansının 2018 yılı son çeyreğine göre kadar açık vermesiydi. 2018 yılı 4. çeyreği ile beraber operasyonel nakit akış performansı iyileşmiştir; ancak son çeyrekte operasyonel nakit akış performansı yeniden açık vermiştir. Hemen panik olunmaması gerektiğini düşünerek bu durumun geçici mi olduğu takip edilmelidir.
  • Afrika:
 Üç Afrika kıtası ülkesinde (Gana, Madagaskar ve Mali) bulunan santralleri ile Aksa Enerji firması son yıllarda özellikle gelir-gider tablosu görünümünü oldukça iyileştirmiştir. Gelir-gider tablosunda yaşanan iyileşmeye bu sene nakit akış tarafı da destek olunca işlerin 2019 yılında iyiye gittiğini söyleyebiliriz.

2020 yılına girdiğimizde karşımızda farklı bitiş tarihleri olan Euro ve Dolar cinsinden 'al-ya da-öde' sözleşmeleri bulunmaktadır. Yapılan son analist toplantısında sözleşme sürelerine yönelik olumlu haberlerin geldiği söylenebilir. 

2020 yılının Eylül ayında bitecek olan Mali sözleşmesinin kapasite arttırımı ile beraber uzatılacağı belirtilmiştir. Aksa Enerji için önemi daha fazla olan 2023 vadeli Gana sözleşmesinin de uzatılma olasılığının yüksek olduğu belirtilmiştir. Yeni sözleşme ile Aksa Enerji'nin kapasite başı elde edebileceği garanti altına alınmış gelirinin düşmesi beklenmelidir. Düşebilecek olan kapasite başı gelire karşılık Aksa Enerji firması da giderleri düşürebilecek hamle yapmaktadır. 


Firma, 2020 yılı beklentilerini paylaştığı KAP açıklamasında Gana santralinin çift yakıtla çalışabilmesini sağlayan gider kısıcı yatırımı olacağını belirtmiştir. Açıkçası ben bu yatırımı gördüğümde sözleşmenin uzatılacağını düşündüm. Uzamayacak 2023 vadeli garanti altında olan bir sözleşme ve gelire yönelik niye yatırım yapasınız? 

Bahsi geçen yatırımın yapılması giderleri azaltma ihtimali yanında santrale girdi olarak sağlanan yakıtın da sürdürülebilirliğini arttırabilecektir. Twitter üzerinden @Tufangunduz1 (Aksa Eneji'nin sıkı takipçisi diyebilirim) rumuzlu arkadaşımızın bana ilettiği habere göre Nijerya'dan doğal gazın Gana'ya aktarımı başlamıştır. 

Mevcut Afrika kıtası santralleri için olumlu haberlerin yanında kısa vadede olumsuz olabilecek gelişmeleri de unutmamalıyız. Korona virüsü ve petrol fiyatlarının çöküşü özellikle Gana'yı olumsuz etkileyebilecektir. Gana ekonomisi ve bütçesi için önemli olan petrol fiyatının çöküşü, Aksa Enerji'nin Gana ülkesinden olan alacaklarının tahsilatını yavaşlatabilmeye aday bir gelişmedir; ancak Gana ülkesinin yakın zamanda yapmış olduğu ve bir kısmı ile enerji üreticileri ile olan sıkıntılarını çözmek için kullanmayı planladığı 3 Milyar Dolarlık eurotahvil ihracı unutulmamalıdır.

Mevcut yatırımlar ve sözleşme yenileme haberleri yanında daha da önemli olan gelişme ise Afrika kıtasında takip edilen yeni yatırımlara yöneliktir.

12 Kasım 2019 tarihli analizimde bahsetmiş olduğum

'Aksa Enerji geleceği için en önemli potansiyeli, atıl duran veya verimsiz çalışan toplam 480 MW kapasiteli makinenin Afrika'da yüksek kar marjı ile değerlendirilme opsiyonu barındırmaktadır. Bahsi geçen 480 MW kapasiteli makineler atıl durarak veya verimsiz çalışarak firmanın güncel operasyonel verilerine eksi katkı yapmaktadır.

480 MW santralin kullanılmasına yönelik iki ülke yatırım ihtimalleri firma tarafından KAP açıklaması ile belirtilmiştir. Kamerun'a 150 MW'lık ve Kongo'ya büyüklükleri belirtilmeyen iki santral düşünülmektedir.'

düşüncelerime yönelik olumlu gelişmeler 2020 yılı içerisinde açıklanabilir. Üst yönetim toplantıda 650 MW başka yerlere aktarılabilir makine kapasiteleri olduğunu belirterek, 150 MW'lık Kamerun ve 300 MW'lık Kongo yatırımları için ümit veren açıklamalar yapmıştır. Detayların paylaşılmadığı yatırımlara yönelik tek sunulanın anlaşılması durumunda sözleşmelerin uzun vadeli olacağıdır.

Sonuç olarak Aksa Enerji yıllar önce aldığı riskli Afrika yatırımlarının karşılığını 2019 yılı için almışa benziyor; ancak 2019 yılı güzel geçti diye her yıl bu şekilde geçecekmiş gibi planlar yapılmamalıdır. Mevcut üç Afrika ülkesi yatırımı ne kadar tahsilat riski barındıyorsa, yeni yatırımlar da bu riski barındırabilecektir. Korona virüsünün yarattığı ve yaratabileceği kısa-orta vade riskleri de göz önünde bulundurarak Aksa Enerji nakit akış tablosu hayati önemini korumaktadır. Gelir-gider tablosu açısından 'al-ya da-öde' anlaşmaları sebebiyle borsamızın en güvenli şirketlerinin başında Aksa Enerji gelse de, borçları naktin ödediğini unutmamalıyız.

Yazının yazıldığı tarihte Aksa Enerji (AKSEN) firmasında yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Migros - Hedef Fiyat Seviyeleri Ulaşılabilir mi ve 1 Milyar TL Limitli Borç Meselesi? Yazı 1

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Nef (Timur Gayrimenkul) 2. Çeyrek Sonuçları ve Sermaye Artışı Üzerine

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Zorlu Enerji