Sasa Polyester 2019 4. Çeyrek Sonuçları Üzerine

18 Şubat 2019 tarihli firma analizimde

'Beni marka değeri pek olmayan ve son ürünün firmadan firmaya farklılık göstermeyecek sektörlerde çekindiren durum, teknolojisi ile övünülen yatırımların istenilen zamanda başka firmalar tarafından da yapılabilecek olmasıdır. Taklit edilebilirliğin zor olmaması sebebiyle Sasa Polyester firmasının, örneğin Avrupa pazarındaki talep fırsatını görmesini diğer global sektör firmalarının da görme ihtimali düşünülmelidir. Aynı talep için yapılabilecek yatırımlar arz fazlasına sebebiyet verebilir ve fiyatlar tahmin edilenden kötü olabilir. Özetle ekonomi yavaşlama evresindeyken yatırımların devreye girmesi. Bu açıkçası Sasa Polyester firmasının biten veya devam eden ve ihracat pazarlarına bağlı olan tüm yatırımları için en büyük endişemdir.'

düşüncelerimi dile getirmiştim. 2019 yılı içerisinde karşımıza çıkan sonuçlar ve günümüz ortamının yakın gelecek için ümit vermeyişi, yukarıda sunulan düşüncelerimin gerçekleşme ihtimalini arttırmıştır.

Aşağıda sunulan ikinci tabloda yapılmakta olan yatırımlar ve sabit yatırım avans verilerinin başlangıcı ile en alt tablo brüt ve esas faaliyet karı (vergi öncesi) marjları verilerine baktığımızda, yatırımların marjlar çok iyi seyrederken başladığı dikkat çekmektedir. Maalesef bu durum önceki analizlerimde de belirttiğim üzere emtia üreticilerinin ve bu firma yatırımcılarının en dikkat etmesi gerekli konudur.

En üst tabloya baktığımızda ise karşımıza geçtiğimiz yıllara göre yatırılan net paradan kazanılan oranın yakın geçmişe göre düştüğünü görebiliriz. 2019 yılı operasyonel kar verisi ile 2018 yıl sonu yatırılan net parayı karşılaştırmamız aslında kazanç yüzdesini iyi göstermiştir. Sebebi 2018 yıl sonu yatırılan net para verisinde 2019 yılı içerisinde devreye alınan yeni elyaf tesisi maddi duran varlık kaleminin olmayışıdır. 2019 yıl sonu ile beraber firmaya bağlanan net para yaklaşık 2,5 Milyar TL'ye (ertelenmiş vergi varlıkları dışı) çıkmıştır.


Not: Yatırımına  devam edilen yaklaşık 2,5 Milyar TL'lik harcamalar ise firmaya bağlanan net para verisine dahil edilmemiştir. 

Firmanın devam eden yatırımları dışı, 2020 yılı performansı için 2019 yılının ikinci yarısı verilerine odaklanmamızda fayda var. Sebebi firmanın yeni elyaf tesisinin yılın ikinci yarısı ile beraber üretime başlamasıdır. Üretime başlaması ile beraber bu yatırıma yönelik amortisman veya faiz giderleri finansal tablolara normal (hata yok) şekilde yansıtılmaya başlanmıştır.

Sasa Polyester firmasının, kendi hesaplamalarıma göre, ilk iki çeyrek elde etmiş olduğu operasyonel nakit akış performansı yaklaşık 67,5 Milyon TL iken, yılın ikinci yarısında ise yaklaşık 290 Milyon TL olmuştur.


Not: Hesaplama yaparken mavi ile işaretli nakit çıkışının büyük bir kısmı yarı yarıya yılın hem ilk yarısında, hem de ikinci yarısında yok sayılmıştır.

Yılın ikinci yarısında ortaya çıktığını hesapladığım 290 Milyon TL nakit akış performansının sürdürülebilir olup olmadığı bir yana (ticari borçlardaki ciddi artışın olumlu etkisi), oluşturulan performansın yaklaşık 100 Milyon TL'si net faiz ödemelerine gitmiştir. Hatırlatmam gerekirse, firmanın devam eden yatırımları için yapılan borçlanmaların yapılmış veya taahhuk ettirilmiş bir faiz ödemesi varsa bu veriler yukarıda sunulan 100 Milyon TL rakamına dahil değildir.

Faiz ödemeleri, mevcudu koruma yatırımları veya borç ödemeleri sonrası sermayedarlara kalabilecek nakit akış için ise aşağıda sunulan tabloya odaklanmamız gereklidir.


Yukarıda sizler ile Sasa Polyester firmasının çeyrekler itibariyle yapmış olduğu cips ve elyaf satış miktarlarını sundum. Firmanın devreye aldığı yeni elyaf tesisi ile kurulu kapasitesi seçili ürün kategorisinde yıllık 510,000 tona ulaşmıştır. Sunulan kapasitenin dörte birini alıp, son çeyrek yapılan polyester elyaf satışına oranladığımızda karşımıza %57,9 kapasite kullanım oranı çıkmaktadır.

Bu durum Sasa firması için hem fırsat, hem de tehlike olabilir. Fırsat olarak firmanın performansını operasyonel kaldıraç etkisi ile arttırabileceği ihtimalini, tehlike olarak ise uzun soluklu bir kriz ihtimalinde uzun süre kapasitenin düşük oranlarda kullanılma olasılığını görebiliriz.

2020 yılı içerisinde ise 700 bin tona yakın kapasitesi olduğu anlaşılan yeni yatırımların devreye girmesi beklenmektedir. Yeni elyaf yatırımda olduğu gibi POY ve tekstürize iplik tarafında da ithalat bağımlılığından Türkiye'yi kurtarmak amaçlanmıştır. Elyaf tarafında bu amaca ulaşılabildi mi? Herhangi bir bilgilendirme yok.

Analizimi bitirmeden önce firmanın yapmış olduğu yanıltıcı nakit akış tablosu sunumunu sizlere aktarmak istiyorum.

4 Kasım 2019 tarihinde yapmış olduğum firma analizimde firmanın nakit akış tablosunun yanıltıcı olduğunu belirterek

' Sasa Polyester firmasının verileri arasında kuşku yaratan iki nokta vardır.

1. Yaklaşık 840 Milyon TL'lik 'Gerçekleşmemiş Kur Farkları ile İlgili Düzeltmeler'
2. Yaklaşık 659 Milyon TL'lik 'Diğer Alacaklardaki Azalış''

düşüncelerimi dile getirmiştim. Özellikle diğer alacaklardaki azalış gösterimi ciddi bir hatadır.

Not: Detaylı açıklama için lütfen 3. çeyrek analizimi okuyunuz.

Her iki kuşku yaratan nokta da yıl sonu finansal tablolarında giderilmiştir. Hatanın boyutu ciddidir.

Sonuç olarak Sasa Polyester için yatırım hikayesi sunmanın zamanı geçmiştir. Ciddi boyutta olan yatırımların kötü bir zamanda bittiği söylenebilir; ancak yine de firmanın sunduğu hikayeyi rakamlarına yansıtması gereklidir. Yansıtamaması durumunda sermayedarlarına istenilen kazancı sağlayamabilir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Migros - Hedef Fiyat Seviyeleri Ulaşılabilir mi ve 1 Milyar TL Limitli Borç Meselesi? Yazı 1

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Nef (Timur Gayrimenkul) 2. Çeyrek Sonuçları ve Sermaye Artışı Üzerine

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine