2021 Yılı İlk İki Ay Hisse Senedi Fonlarına Olan İlgi

18 Ocak 2021 tarihli '2020 Yılı Hisse Senedi Piyasasına Yerli Yatırımcı Gözü ile Bakmak' adlı analizimi

'Özetle, hem hisse senedi yatırım fonlarına, hem de direkt olarak yerli gerçek kişiler tarafından hisse senetlerine olan yoğun ilgi, hisse senedi piyasamızda arz-talep ilişkisini bozmaktadır. Bu yoğunlukta ilginin devamına mevcut faiz oranlarının kalıcı olması durumunda şüpheli yaklaşsam da, ilgi seviyesi korunursa yeni büyük halka arzların gelmesi arz ve talebi dengelemek için elzemdir. Yoksa büyük firmaların da fiyatlamalarında köpüklere rastlayabiliriz.'

düşüncelerimi sunarak bitirmiştim. 

Not: Sunulan veriler FİNNET programı üzerinden derlenmiştir. 

2020 yılında hisse senedi fonlarına yönelik yoğun ilgi 2021 yılı Şubat ayı ortasına kadar son sürat devam etmiş olsa da, Şubat ayının ikinci yarısı ile beraber ilgi tersine dönmüştür.

2021 yılı başından Şubat ayı sonuna kadar Hisse Senedi Yoğun Fonlar'da yaşanan günlük giriş çıkışlar yukarıda sunulmuştur. Ocak ayının tümü ve Şubat ayının ilk yarısında bahsi geçen fonlara 938 Milyon TL giriş olurken, 15 Şubat ile beraber aralıksız yaklaşık 330 Milyon TL çıkış olmuştur.

Bahsi geçen fonlar, kendini herhangi bir endeks ile kısıtlamayan veya da herhangi bir endeksi dışarıda bırakmayan fonlardır. Bu tanıma uymayan, ancak yukarıda verilere dahil edilen tek fon uzun süredir var olması ve en büyük fon olması sebepleriyle Yapı Kredi Koç Holding İştirak Hisse Senedi Fonu'dur (Fon Kodu: YAS).


Sunulan dört farklı hisse senedi yatırımı ağırlıklı fon türüne 2021 yılı ilk iki ayında toplam yaklaşık 602 Milyon TL para girişi olmuştur. 

İncelediğimiz beş fon türü için toplam giriş ise ilk iki ay, son günlerde yaşanan çıkışlara rağmen ciddi miktarda olmaya devam ederek, yaklaşık 1,2 Milyar TL'dir.

Son olarak 'Endeks Hisse Senedi Yoğun Fonlar'a ayrıca odaklanmamızda fayda var. Şubat ayında bahsi geçen fon kategorisinde yaşanan yaklaşık 261 Milyon TL'lik yeni para girişinde bir fonun büyük payı vardır. Bu fon, IDH kodu ile İş Portföy BIST100 Dışı Şirkt. Hisse Senedi Fonu'dur.

Şubat ayında IDH fonuna yaklaşık 210 Milyon TL para girişi olmuş ve fonun büyüklüğü yaklaşık 230 Milyon TL'ye ulaşmıştır. 

İş Portföy'ün IDH fonunu 2020 yılı Aralık ayında XU100 endeksi dışında işlem gören firmalarda fırsat gördüğü için kurduğunu düşünmüyorum. XTUMY endeksinde son dönemlerde yaşanan ciddi yükseliş ile beraber bakıldığında, bir ayda IDH fonuna olan ilgi önemli ve dikkat çekicidir. 

Sonuç olarak teorim: son dönemlerde borsa yönü olumluyken yakın geçmişteki performansı en iyiler arasında olan fonlara ilgi çok yüksek olabilmektedir. Yurt dışında yapılan araştırmalarda ortaya çıkan, yatırımcıların yanlış zamanlarda fonlara alım-satım emirleri girme gerçeği Türkiye'de de karşımıza çıkabilecektir. İlginçtir ki, 2020 yılının kendi alanlarında en başarılı iki 'Hisse Senedi Yoğun Fonu'ndan, 2021 yılında henüz en iyiler arasında olmadıkları veya geride kaldıkları için son 10 iş gününde 172 Milyon TL çıkış olmuş olabilir.      

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2