Bankaların 2020 Yılı Sonu İtibariyle Türk Telekom Sahiplik Riskleri

Konuya yönelik 30 Haziran 2020 tarihli son analizimde

'Sonuç olarak bankaların LYY Telekominikasyon firmasından olan yabancı para cinsinden alacak risklerini azaltmaları için değişen olasılıklarda iki seçenek vardır:

Türk Telekom'un temettü dağıtmaya başlaması

Türk Telekom firmasının satılması

LYY Telekominikasyon firmasının Türk Telekom firması sahipliği dışı herhangi bir işlevi veya varlığı olmaması sebebiyle bu borç, karşılık ayrılarak azaltılması dışı, başka bir türlü kapatılamaz. İlk fırsatta Türk Telekom'un azami oranda temettü dağıtmaya başlayacağını düşünmem ile beraber temettü dağıtılması dahi azami oranda alacakların azaltılmasını sağlayamayabilir. Bu sebeple bankalar için en ideal yol Türk Telekom'un satış işlemidir. Bunun olabilmesi için de Türk Telekom'un elinde bulunan değerli imtiyaz sözleşme sürelerinin 2026'nın ötesine taşınması azami öneme sahiptir. Sunulan şartlardan biri gerçekleşene kadar bankaların LYY Telekominikasyon firmasında borç-sermaye takası gibi işlemlerinin yenisini beklemek hayalcilik olmaz.'

düşüncelerime yer vermiştim. O gün ile şu an okuduğunuz yazının yazıldığı gün arasında ne düşüncelerimde, ne de bankaların aldıkları aksiyonlar anlamında pek bir değişiklik olmadığını belirtebilirim. 

Bankalar zamana yayılacak şekilde LYY Telekominikasyon firmasına verilen kredi için karşılık ayırmaya devam etmekteyken, Türk Telekom firması da 2019 yılı karından dağıtılamayan toplam yaklaşık 601 Milyon TL temettü dağıtma kararı almıştır. Bankalar, LYY Telekominikasyon firması üzerinden sahip oldukları %55 pay ile dağıtılacak temettünün yaklaşık 331 Milyon TL'sini alacaktır.

Seçili banka finansal tablo ve dipnotlarından ulaşabildiğimiz bilgiler üzerinden, bankaların LYY Telekominikasyon firmasından kayıtlı alacaklarına kıyasla Türk Telekom'un LYY Telekominikasyon firmasına dağıtacağı 331 Milyon TL'lik temettü sıkıntıları hafifletebilecek miktarda değildir.

İlave Not: Bahsi geçen 2019 yılı karından dağıtılmayan kısma ilave olarak Türk Telekom firması 2020 yılı karından dağıtacağı temettü ile sermayedarlarına 2021 yılında toplam yaklaşık 1.9 Milyar TL dağıtacaktır. Bankalar %55'lik payı ile yaklaşık 1 Milyar TL temettü geliri elde edecektir.  

Yine de bilgilerine ulaşabildiğimiz yukarıdaki bankaların, Akbank ve Garanti Bankası dışı, LYY Telekominikasyon firmasından kayıtlı alacakları ile dolaylı Türk Telekom sahiplik piyasa değerleri arasındaki değer farkı riskleri son derece azalmış, hatta kimilerinde güncel Türk Telekom değeri üzerinden paylarının satılması durumunda kar elde etme ihtimali belirmiştir. 

Akbank ve Garanti Bankası ise 2021 yılında da bahsi geçen alacak için ilave karşılık ayırmak durumunda kalabilecektir. 

Ancak bankalar için risk azalıyor olsun ya da olmasın zamana yayılacak şekilde karşılık ayırmaya devam etmek veya LYY Telekominikasyon firmasının alacağı temettü ile borçlarını azaltması çözüm yolu olmamalıdır. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdür'ü Sayın Sönmez'in de BloombergHT haberinde belirttiği gibi 


bankalar ellerinden gelen en kısa süre ve olası en iyi şartta dolaylı Türk Telekom paylarını satmalıdır. Çünkü önemli imtiyazların son yılı olan 2026 yılı yaklaşmaktadır. İmtiyazların yenilenmemesi durumunda Türk Telekom firmasına yönelik ilgi azalabilecek, istenilen değerlerden bankalar paylarını satamayabilecektir. 

Bu yazının yazıldığı tarihte Garanti Bankası (GARAN) ve İş Bankası (ISCTR) firmalarında yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2