Keskinoğlu Tavukçuluk Firmasının Son Dönem Tahmini Yolculuğu

Keskinoğlu Tavukçuluk firmasını 2018 yılında konkordato sürecine iten etkenleri yazımın başından belirtmeliyim ki hakim değilim. Bu analizin amacı, bulabildiğimiz veriler üzerinden Keskinoğlu firmasının 2020 yılı Ekim ayı ile birlikte kamu bankalarına geçmesi sonrası yapılanları TAHMİNİ olarak incelemektir.

Firmayı düzlüğe çıkarmak için son dönemlerde yapılan işlemleri VARSAYILAN veriler üzerinden üç ekonomik aktörün bilançoları üzerinden inceleyeceğim.

Başlangıç olarak:
  1. Keskinoğlu firmasının kamu ve özel bankalara toplam 1,5 Milyar TL (TL ve/veya Yabancı Para) borcu olduğu,
  2. Bu borcun brüt olarak 1,25 Milyar TL'si özel bankalara, 250 Milyon TL'si kamu bankalarına olduğu,
  3. Özel bankaların bugüne kadar alacaklarına %40 karşılık ayırdığı
varsayılmıştır. 

Kamu bankaları, özel bankalardan Keskinoğlu firması net alacaklarını satın almış ve hem borcun, hem de firmanın sahipliğini üstlenmiştir. Bu aşamada özel bankaların ayırdıkları karşılıklar sonrası kalan net alacak tutarları üzerinden ilave zarar etmeden kamu bankalarına sattıkları varsayılmıştır. 

Kamu bankalarının özel bankalardan alacaklarını satın alma işleminde kırpma yapıldığını TBB Başkanı Sayın Aydın'ın 3 Şubat tarihli BloombergHT röportajının 1 saat 12. dakikasında görebilirsiniz.

Alacak ve firma sahipliği devralımı sonrası Keskinoğlu firma sahiplik yapısı 13 Ekim 2020 tarihinde aşağıda sunulan şekilde olmuştur.

2020 yılı 4. çeyreğinde kamu bankaları Keskinoğlu alacaklarına yönelik yapılandırma işlemine gittikleri yüksek ihtimaldir. 

2020 3. Çeyrek

2020 4. Çeyrek

2020 yılı üçüncü ve dördüncü çeyrek firma verilerine odaklandığımızda, son çeyrek Keskinoğlu firmasının yaklaşık 807 Milyon TL kar elde ettiğini görebilirsiniz. Elde edilen bu karın operasyonlardan veya TL'nin son çeyrekte gerçekleştirdiği değer kazancı kur karı kaynaklı olduğunu yalnızca düşünmüyorum. Bu seviyede karın en büyük sebebinin borç yapılandırma işlemi ile ortaya çıkan azalan borçluluk durumu karı olduğunu düşünmekteyim. Kamu bankalarının özel bankalardan alacağı satın alırken ki uygulanan iskonto veya özel bankaların ayırdığı karşılık kadar yapılandırma ile borç azaltımı karı oluşmuş olabilir. 

Sunulan ilk resimde üçüncü kademede anlatılmak istenen budur. Kamu bankalarının başlangıçta var olan alacakları ile özel bankaların brüt alacak toplamları varsayımsal olarak 1,5 Milyar TL'den 1 Milyar TL'ye düşmüştür. 

Aynı tarihler arası, Sayın Aydın'ın röportajında da belirttiği gibi, Keskinoğlu Aile fertlerine %1'erlik sahiplik Vakıfbank tarafından geri verilmiş, 2021 yılı başında ise Vakıfbank, Keskinoğlu firmasındaki paylarının tamamını Ziraat Bankası'na satmıştır.

Son olarak 5 Mart 2021 tarihinde Ziraat Bankası ve Halk Bank, yaklaşık 257 Milyon TL alacaklarını ayni sermaye olarak Keskinoğlu firmasına aktarmıştır.

Yeniden belirtmem gerekirse, borç rakamları ve ayrılan karşılıklar VARSAYIMSALdır; ancak tahmini olarak yapılan işlemler ile Keskinoğlu firması daha sağlam temellere oturtulmaya çalışılmaktadır. Sunulan işlemler sonrası Keskinoğlu firmasına alanında uzman iki yerli firma %20 oranında ortak olmuştur. Ortaklık işlemi ilave sermaye koyma yolu ile mi, yoksa pay satışı yolu ile mi yapıldığını ise yazının yazıldığı gün bilememekteyiz.

Sonuç olarak önümüzdeki dönemlerde buna benzer işlemlerin banka, banka iştirakleri ya da 'Girişim Sermayesi Fonları' önderliğinde artacağa benziyor. Keskinoğlu firması korona virüsü ile önemi daha da anlaşılan gıda sektöründe ölçeği ve Akhisar yöresine olan katkısı ile kurtarılmayı hak eden bir firmadır; ancak kurtarılmaya çalışılan firmaların serbest piyasa rekabet ortamına zarar vermeyecek şekilde ayağa kaldırılmasına azami önem verilmesi elzemdir. 

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2