Keskinoğlu Tavukçuluk Firmasının Son Dönem Tahmini Yolculuğu
Bağlantıyı al
Facebook
X
Pinterest
E-posta
Diğer Uygulamalar
-
Keskinoğlu Tavukçuluk firmasını 2018 yılında konkordato sürecine iten etkenleri yazımın başından belirtmeliyim ki hakim değilim. Bu analizin amacı, bulabildiğimiz veriler üzerinden Keskinoğlu firmasının 2020 yılı Ekim ayı ile birlikte kamu bankalarına geçmesi sonrası yapılanları TAHMİNİ olarak incelemektir.
Firmayı düzlüğe çıkarmak için son dönemlerde yapılan işlemleri VARSAYILAN veriler üzerinden üç ekonomik aktörün bilançoları üzerinden inceleyeceğim.
Başlangıç olarak:
Keskinoğlu firmasının kamu ve özel bankalara toplam 1,5 Milyar TL (TL ve/veya Yabancı Para) borcu olduğu,
Bu borcun brüt olarak 1,25 Milyar TL'si özel bankalara, 250 Milyon TL'si kamu bankalarına olduğu,
Özel bankaların bugüne kadar alacaklarına %40 karşılık ayırdığı
varsayılmıştır.
Kamu bankaları, özel bankalardan Keskinoğlu firması net alacaklarını satın almış ve hem borcun, hem de firmanın sahipliğini üstlenmiştir. Bu aşamada özel bankaların ayırdıkları karşılıklar sonrası kalan net alacak tutarları üzerinden ilave zarar etmeden kamu bankalarına sattıkları varsayılmıştır.
Kamu bankalarının özel bankalardan alacaklarını satın alma işleminde kırpma yapıldığını TBB Başkanı Sayın Aydın'ın 3 Şubat tarihli BloombergHT röportajının 1 saat 12. dakikasında görebilirsiniz.
Alacak ve firma sahipliği devralımı sonrası Keskinoğlu firma sahiplik yapısı 13 Ekim 2020 tarihinde aşağıda sunulan şekilde olmuştur.
2020 yılı 4. çeyreğinde kamu bankaları Keskinoğlu alacaklarına yönelik yapılandırma işlemine gittikleri yüksek ihtimaldir.
2020 3. Çeyrek
2020 4. Çeyrek
2020 yılı üçüncü ve dördüncü çeyrek firma verilerine odaklandığımızda, son çeyrek Keskinoğlu firmasının yaklaşık 807 Milyon TL kar elde ettiğini görebilirsiniz. Elde edilen bu karın operasyonlardan veya TL'nin son çeyrekte gerçekleştirdiği değer kazancı kur karı kaynaklı olduğunu yalnızca düşünmüyorum. Bu seviyede karın en büyük sebebinin borç yapılandırma işlemi ile ortaya çıkan azalan borçluluk durumu karı olduğunu düşünmekteyim. Kamu bankalarının özel bankalardan alacağı satın alırken ki uygulanan iskonto veya özel bankaların ayırdığı karşılık kadar yapılandırma ile borç azaltımı karı oluşmuş olabilir.
Sunulan ilk resimde üçüncü kademede anlatılmak istenen budur. Kamu bankalarının başlangıçta var olan alacakları ile özel bankaların brüt alacak toplamları varsayımsal olarak 1,5 Milyar TL'den 1 Milyar TL'ye düşmüştür.
Aynı tarihler arası, Sayın Aydın'ın röportajında da belirttiği gibi, Keskinoğlu Aile fertlerine %1'erlik sahiplik Vakıfbank tarafından geri verilmiş, 2021 yılı başında ise Vakıfbank, Keskinoğlu firmasındaki paylarının tamamını Ziraat Bankası'na satmıştır.
Son olarak 5 Mart 2021 tarihinde Ziraat Bankası ve Halk Bank, yaklaşık 257 Milyon TL alacaklarını ayni sermaye olarak Keskinoğlu firmasına aktarmıştır.
Yeniden belirtmem gerekirse, borç rakamları ve ayrılan karşılıklar VARSAYIMSALdır; ancak tahmini olarak yapılan işlemler ile Keskinoğlu firması daha sağlam temellere oturtulmaya çalışılmaktadır. Sunulan işlemler sonrası Keskinoğlu firmasına alanında uzman iki yerli firma %20 oranında ortak olmuştur. Ortaklık işlemi ilave sermaye koyma yolu ile mi, yoksa pay satışı yolu ile mi yapıldığını ise yazının yazıldığı gün bilememekteyiz.
Sonuç olarak önümüzdeki dönemlerde buna benzer işlemlerin banka, banka iştirakleri ya da 'Girişim Sermayesi Fonları' önderliğinde artacağa benziyor. Keskinoğlu firması korona virüsü ile önemi daha da anlaşılan gıda sektöründe ölçeği ve Akhisar yöresine olan katkısı ile kurtarılmayı hak eden bir firmadır; ancak kurtarılmaya çalışılan firmaların serbest piyasa rekabet ortamına zarar vermeyecek şekilde ayağa kaldırılmasına azami önem verilmesi elzemdir.
Bağlantıyı al
Facebook
X
Pinterest
E-posta
Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
İşten eve dönüş yolumda her gün yaptığım alışkanlıklardan biri piyasa kapanışı sonrası KAP'a yapılan açıklamalara göz atmaktır. Çoğu kişinin belki pek de önem vermediği, genelde haftalık yayınlanan SPK bülteni benim dikkat ettiğim açıklamalardan biridir. Yatırım aracı başvuruları veya da yapılan işlemler sebebiyle bireyler veya da aracı kurumlara verilen cezaların yanında bültenin sonunda kurulması için başvurulan yatırım fonları çok önemli bilgiler içermektedir. Son dönemlerde kurulması için başvurulan yatırım fonları türünün içerisinde 'Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın oranı, özellikle 2019 yılı başlangıcından itibaren, ciddi olarak artmıştır. Hükümetimizin bankalarda bulunan gayrimenkul ve enerji sektörlerine verilen ve ödeme sıkıntısı yaşayan kredilerin fonlar aracılığı ile bilanço dışına taşıma girişimi de göz önünde bulundurulduğunda bahsedilecek olan yatırım fonlarını yakından takip etmek çok önemlidir. Şu an aktif 45 tane Gayrimenkul Yatırım Fonu vardır. Bah...
Yaşar Holding için 2019 yılı hiç de iyi başlamadı. 2020 Mayıs vadeli 250 Milyon Dolar Eurobond itfasına az bir zaman kala iştiraklerinin yıla kötü başlaması mevcut sıkıntıları arttırdığını söyleyebiliriz. Bu yazımda Yaşar Holding'in 2018 yıl sonu finansal tablo verilerine iştiraklerinin 2019 ilk çeyrek seçili finansal verileri eşliğinde odaklanılacaktır. Holding'in dikkat edilmesi gerekli özkaynak verisi 2018 3. çeyrek sonu eksi 326 Milyon TL seviyesinden yıl sonunda artı 121 Milyon TL seviyesine yükselmiştir. 3. Çeyrek Özkaynak 4. Çeyrek Özkaynak Özkaynak verisinde ciddi artışın sebepleri TL'nin dördüncü çeyrek yabancı para birimlerine karşı değer kazanması, iştiraklerin operasyonel karlarını ve duran varlık yeniden değerleme karlarını gösterebiliriz. Yazının yazıldığı tarihe kadar TL'nin yabancı para birimlerine karşı değer kaybı göz önünde bulundurulduğunda özkaynak verisinin yeniden sıfıra yaklaşma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz. Holding özkaynak ver...
Global Yatırım Holding firması son yıllarda olduğu gibi 2019 yılının 2. çeyreğini de hareketli geçirmiştir. Hareketli geçen günlerin içeriği ise bugünkü analizimin konu başlıklarını oluşturmaktadır. 1. Liman işletmeleri iş kolunda stratejik değerlendirme 2. Naturelgaz halka arz hazırlıkları 3. Gayrimenkul 4. Yeni Yatırımlar 5. Hisse geri alım programı devam kararı Yukarıda sayılı konulara yönelik önümüzdeki aylar belirlenecek yol haritası Global Yatırım Holding firmasının değeri açısından oldukça önemlidir. Tüm bunlara yönelik fikirlerimi sunmadan önce Holding'in önemli bulduğum muhasebe politikası hususunda fikirlerimi sizlere aktaracağım. Yukarıda belirtilen bilgilere göre Global Yatırım Holding'in doğal gaz, ko-jenerasyon, aracı kurum ve gayrimenkul (bu sene TL'ye döndü) iş kolları dışı tüm iş kollarında raporlama geçerli para birimleri Dolar ve Euro'dur. Yurtdışı yatırımları ile beraber biyokütle-güneş enerji santralleri ve madencilik faaliyetlerin...
Şehir hastaneleri ile alakalı ilk yazımın devamı niteliğinde olan bu yazımda, yüklenici firmaların bizlere şehir hastaneleri yatırımları ile alakalı sundukları finansal veriler üzerine odaklanacağım. Firmaları incelerken dikkat etmemiz gerekli asıl husus, nihai teklif dönemi yapmayı taahhüt ettikleri yatırımlar sonucu kamu ile anlaştıkları ilk kullanım ve hizmet bedelleridir. İlk belirlenen toplam kira bedelleri (sunulan hizmetlerin farklılığına göre firmadan firmaya değişiklik gösteriyor) izleyen dönemlerde oluşacak yeni toplam kira bedellerine farklı formüller yolu ile hesaplanan baz noktaları olacaktır. İncelemem daha şeffaf ve fazla bilgiye ulaşılabilir olması sebebiyle Rönesans Holding ve YDA İnşaat firmaları üzerine olacaktır. Üç tane şehir hastanesi yatırımı olan Akfen Holding'in de finansal verilerine ulaşmak mümkün olsa da, yatırımların Akfen İnşaat'ın diğer projeleri ile beraber sunulmasından ötürü şeffaf değildir. İlk olarak finansal verilerin şeffaflığı k...
Yaşar Holding ile alakalı önceki yazılarımdan farklı olarak bugün, 2019 yılı içerisinde mevcut 250 Milyon Dolarlık Eurobond borcun yeniden çevrilmesi durumunda nasıl bir faiz oranı ile karşılaşılabileceği üzerinde durmak istiyorum. Hesaplama sonunda bulacağım faiz oranı farazi olsa da, firmanın bulunan faiz oranını dahi ödeyip ödeyemeyeceğini hesaplamak faydalı olacaktır. Yukarıda bizlere sunulan vadeye kadar çıkan yıllık %55 faiz, firmanın yeniden borçlanması durumunda oluşabilecek faiz olarak değil; ödeyememesi durumunda ortaya çıkabilecek bir faiz oranı olarak bakmalıyız. Holding'in hiçbir hareket yapmaması ve borcu ödeyememesini fiyatlayan bir faiz oranı yerine yeniden borçlanma durumunda ortaya çıkabilecek faiz oranı için: 1. 2014 yılında yapılan borçlanma zamanında oluşan 5 yıllık Türkiye Eurobond ve firma faiz oranı arasındaki farka, 2. Firmanın 2014-2018 3.Ç arası operasyonel nakit performansına, 3. Dolar'ın ihraç tarihinden bugüne TL karşısında gö...
Bugüne kadar 'İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları' performansının farklı farklı firmalar tarafından analiz etmemizi verimsizleştirecek şekilde sunulmasına yönelik analizlerim oldu. Analizlerimde açıkladığım ve değerleme yapma hususunda yanıltıcı olduklarını düşündüğüm sunum şekilleri değişen zaman dilimlerinde düzeltilmiştir. Not: Yanıltıcı olduklarını düşünsem de, kurallara aykırı olduklarını düşünmemekteyim. 2020 yıl sonu finansal tablolarının açıklanması ile karşıma 'İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akış' performanslarını olduğundan daha iyi gösterdiğini düşündüğüm iki yeni sunum şekli çıkmıştır. Bugün sizler ile hem analiz yapmamızı zorlaştıran iki örneği, hem de önceden değiştirilmesinde fayda gördüğüm sunum şeklinin düzeltilmiş halini paylaşacağım. Önden belirtmeliyim ki, bugün inceleyeceğim üç firma da ya çok iyi firmalardır ya da sağlam temellere doğru son hız yol almaktadır. Kısacası, sunum seçimleri bu firmaların değerli firmalar olduğu gerçeğini yatırımcı...
Aksa Akrilik firması iş yaptığı sektörde dünyanın en büyüğü olması yanında elde ettiği başarılı sonuçlar ve dağıttığı düzenli temettü ile uzun dönemde hisse senedi olarak iyi bir performans yakalamıştır. Bu yazımda Sasa Polyester analizime benzer, firmanın mevcut operasyonlarını değerlendirerek gelecekte önemi daha da artacak karbon elyaf ve teşvik alınarak yapılması planlanan yatırımlara ne kadar piyasa değeri belirlendiğini bulmaya çalışacağım. Her iki firma da petrol türevi hammaddelerden son ürünlerini üretiyor olsa da hammadde bakımında farklılıkları mevcuttur. Akrilik elyaf veya diğer son ürünlerin izlediği yolu gösteren güzel akış diyagramında görebilirsiniz. https://www.petrochemistry.eu/interactive-flowchart/ Aksa Akrilik özelinde akış: Aksa Akrilik firması özelinde ana hammadde 'akrilonitril'dir. Operasyonel Performans: Aksa Akrilik firmasının yıllık satış adetlerini sunmamasından ötürü kapasite kullanım yüzdesinden yola çıkarak yıllık üre...
Bugünkü yapacağım NEF firma analizi, önceki firmaya yönelik yapmış olduğum analizin devamı niteliğindedir. 28 Ağustos 2018 tarihli analizimde firma sıkıntılarının kaynağı olarak iki hususa dikkatinizi çekmiştim. 'Gayrimenkul ve inşaat firmalarının bir proje bitmeden başka bir projeye başlaması ve projeleri birbirini finanse edecek şekilde (minimal özkaynak ile) devam ettirmeye çalışan sektör yapısı Nef içinde geçerli duruyor. 2016 yılında herhangi bir sıkıntı yok gözükürken firma elinde bulunan arsalara ek başka arsalar için ciddi ön ödemeler yapmıştır. Para ucuzken ve ekonomi iyi durumundayken birbirini besleyen bu sistem aldatıcı güvenilirlik yaratmış olsa da sistem konuta olan talebe oldukça muhtaçtır.' 'Nef'i Torunlar ve İŞ GYO gibi diğer gayrimenkul firmalarından ayıran ve negatif olan en büyük özelliğinin kira geliri elde ettiği gayrimenkullerinin azlığıdır. Bu negatif durum konut yap-sat tarafında yaşanan durgunluğun şokunu azaltacak gelirlerin olmayışı...
Zorlu Holding ile alakalı yazı dizimin son ayağını Zorlu Holding firması oluşturmaktadır. Sırasıyla incelenen firmalar aşağıda sunulmuştur: 1. Yazı: Vestel Beyaz Eşya https://suphecikimse.blogspot.com/2018/12/zorlu-holding-ve-istirakleri-uzerine.html 2. Yazı: Vestel Elektronik https://suphecikimse.blogspot.com/2018/12/zorlu-holding-ve-istirakleri-uzerine_22.html 3. Yazı: Zorlu Enerji https://suphecikimse.blogspot.com/2019/03/zorlu-holding-ve-istirakleri-uzerine.html 4. Yazı: Zorlu Holding Zorlu Holding analizimi henüz 2018 yılı faaliyet raporu çıkmamasından ötürü 2017 yılı faaliyet raporu ve iştirak 2018 yılı finansal tablolarını kullanarak yapacağım. Tahminim, tabii ki de yanılabilirim, Holding'in 2018 yılı faaliyet raporunu hiç paylaşmayacağı yönündedir. Yine de Holding'in halka açık iştirakleri ve bu iştiraklere yatırım yapan kişiler bulunması sebebiyle elimizdeki kaynaklar ile elimden geleni yapacağım. Holding'e yönelik analizimde yukarıda sunulan işti...
Zorlu Holding ile alakalı yazı dizimin ilk ayağını Holding'in halka açık firmaları arasında en alt kademeyi oluşturan Vestel Beyaz Eşya'dan başlayacağım. Sırasıyla incelenecek firmalar aşağıda sunulmuştur: 1. Yazı: Vestel Beyaz Eşya 2. Yazı: Vestel Elektronik 3. Yazı: Zorlu Enerji 4. Yazı: Zorlu Holding En alt kademeden yukarıya doğru gidildiğinde iştirakler ve Holding arasındaki ilişkili taraf işlemlerini ve Holding'in sıkıntılı olduğunu düşündüğüm durumu ile alakalı neler yapılabileceğini daha iyi analiz edebiliriz. Vestel Elektronik firmasını ayrı bir yazıda analiz edeceğimi belirtsem de Vestel Beyaz Eşya ile olan iç içe yapısı sebebiyle bu yazıda da belli yerlerde Vestel Elektronik firma verilerinden faydalanılacaktır. Analize Vestel Beyaz Eşya'nın Arçelik ile karşılaştırılması önünde engel oluşturan, Vestel Elektronik ve firma arasındaki iş yapış şeklinden bahsetmemiz gerekmektedir. Vestel Beyaz Eşya, adından da anlaşıldığı üzere Vestel'in beyaz eşy...
Yorumlar
Yorum Gönder