Keskinoğlu Tavukçuluk Firmasının Son Dönem Tahmini Yolculuğu
Bağlantıyı al
Facebook
X
Pinterest
E-posta
Diğer Uygulamalar
-
Keskinoğlu Tavukçuluk firmasını 2018 yılında konkordato sürecine iten etkenleri yazımın başından belirtmeliyim ki hakim değilim. Bu analizin amacı, bulabildiğimiz veriler üzerinden Keskinoğlu firmasının 2020 yılı Ekim ayı ile birlikte kamu bankalarına geçmesi sonrası yapılanları TAHMİNİ olarak incelemektir.
Firmayı düzlüğe çıkarmak için son dönemlerde yapılan işlemleri VARSAYILAN veriler üzerinden üç ekonomik aktörün bilançoları üzerinden inceleyeceğim.
Başlangıç olarak:
Keskinoğlu firmasının kamu ve özel bankalara toplam 1,5 Milyar TL (TL ve/veya Yabancı Para) borcu olduğu,
Bu borcun brüt olarak 1,25 Milyar TL'si özel bankalara, 250 Milyon TL'si kamu bankalarına olduğu,
Özel bankaların bugüne kadar alacaklarına %40 karşılık ayırdığı
varsayılmıştır.
Kamu bankaları, özel bankalardan Keskinoğlu firması net alacaklarını satın almış ve hem borcun, hem de firmanın sahipliğini üstlenmiştir. Bu aşamada özel bankaların ayırdıkları karşılıklar sonrası kalan net alacak tutarları üzerinden ilave zarar etmeden kamu bankalarına sattıkları varsayılmıştır.
Kamu bankalarının özel bankalardan alacaklarını satın alma işleminde kırpma yapıldığını TBB Başkanı Sayın Aydın'ın 3 Şubat tarihli BloombergHT röportajının 1 saat 12. dakikasında görebilirsiniz.
Alacak ve firma sahipliği devralımı sonrası Keskinoğlu firma sahiplik yapısı 13 Ekim 2020 tarihinde aşağıda sunulan şekilde olmuştur.
2020 yılı 4. çeyreğinde kamu bankaları Keskinoğlu alacaklarına yönelik yapılandırma işlemine gittikleri yüksek ihtimaldir.
2020 3. Çeyrek
2020 4. Çeyrek
2020 yılı üçüncü ve dördüncü çeyrek firma verilerine odaklandığımızda, son çeyrek Keskinoğlu firmasının yaklaşık 807 Milyon TL kar elde ettiğini görebilirsiniz. Elde edilen bu karın operasyonlardan veya TL'nin son çeyrekte gerçekleştirdiği değer kazancı kur karı kaynaklı olduğunu yalnızca düşünmüyorum. Bu seviyede karın en büyük sebebinin borç yapılandırma işlemi ile ortaya çıkan azalan borçluluk durumu karı olduğunu düşünmekteyim. Kamu bankalarının özel bankalardan alacağı satın alırken ki uygulanan iskonto veya özel bankaların ayırdığı karşılık kadar yapılandırma ile borç azaltımı karı oluşmuş olabilir.
Sunulan ilk resimde üçüncü kademede anlatılmak istenen budur. Kamu bankalarının başlangıçta var olan alacakları ile özel bankaların brüt alacak toplamları varsayımsal olarak 1,5 Milyar TL'den 1 Milyar TL'ye düşmüştür.
Aynı tarihler arası, Sayın Aydın'ın röportajında da belirttiği gibi, Keskinoğlu Aile fertlerine %1'erlik sahiplik Vakıfbank tarafından geri verilmiş, 2021 yılı başında ise Vakıfbank, Keskinoğlu firmasındaki paylarının tamamını Ziraat Bankası'na satmıştır.
Son olarak 5 Mart 2021 tarihinde Ziraat Bankası ve Halk Bank, yaklaşık 257 Milyon TL alacaklarını ayni sermaye olarak Keskinoğlu firmasına aktarmıştır.
Yeniden belirtmem gerekirse, borç rakamları ve ayrılan karşılıklar VARSAYIMSALdır; ancak tahmini olarak yapılan işlemler ile Keskinoğlu firması daha sağlam temellere oturtulmaya çalışılmaktadır. Sunulan işlemler sonrası Keskinoğlu firmasına alanında uzman iki yerli firma %20 oranında ortak olmuştur. Ortaklık işlemi ilave sermaye koyma yolu ile mi, yoksa pay satışı yolu ile mi yapıldığını ise yazının yazıldığı gün bilememekteyiz.
Sonuç olarak önümüzdeki dönemlerde buna benzer işlemlerin banka, banka iştirakleri ya da 'Girişim Sermayesi Fonları' önderliğinde artacağa benziyor. Keskinoğlu firması korona virüsü ile önemi daha da anlaşılan gıda sektöründe ölçeği ve Akhisar yöresine olan katkısı ile kurtarılmayı hak eden bir firmadır; ancak kurtarılmaya çalışılan firmaların serbest piyasa rekabet ortamına zarar vermeyecek şekilde ayağa kaldırılmasına azami önem verilmesi elzemdir.
Bağlantıyı al
Facebook
X
Pinterest
E-posta
Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
İncelediğim beş farklı hisse senedi fonlarına yönelik Mart ayında yaklaşık 390 Milyon TL ile başlayan para çıkış ters rüzgarı Nisan ve Mayıs aylarında da devam etmektedir. Not: Mart ayına yönelik fonlara olan ilgi analizimde Mart ayında yaşanan çıkış rakamı yaklaşık 415 Milyon TL olarak sunulmuştur. Aradaki fark sonradan eklenen fon(lar) kaynaklıdır. Verilere dahil ettiğim beş hisse senedi fon türleri aşağıda sunulmuştur: Hisse Senedi Yoğun Fonları Endeks Hisse Senedi Yoğun Fonları Endeks Borsa Yatırım Fonları Emeklilik Hisse Senedi Fonları Katılım Hisse Senedi Fonları Not: Veriler FİNNET sisteminden alınmıştır. Yukarıda sunulan beş hisse senedi fon türünden yatırımcılar tarafından en yakından takip edilen 'Hisse Senedi Yoğun Fonlar'dan Nisan ve Mayıs aylarında toplam 500,7 Milyon TL para çıkışı olmuştur. Bahse konu fonlar, kendini herhangi bir endeks ile kısıtlamayan veya da herhangi bir endeksi dışarıda bırakmayan fonlardır. Bu tanıma uymayan, ancak yukarıda verilere dahil e...
Aksa Akrilik firması iş yaptığı sektörde dünyanın en büyüğü olması yanında elde ettiği başarılı sonuçlar ve dağıttığı düzenli temettü ile uzun dönemde hisse senedi olarak iyi bir performans yakalamıştır. Bu yazımda Sasa Polyester analizime benzer, firmanın mevcut operasyonlarını değerlendirerek gelecekte önemi daha da artacak karbon elyaf ve teşvik alınarak yapılması planlanan yatırımlara ne kadar piyasa değeri belirlendiğini bulmaya çalışacağım. Her iki firma da petrol türevi hammaddelerden son ürünlerini üretiyor olsa da hammadde bakımında farklılıkları mevcuttur. Akrilik elyaf veya diğer son ürünlerin izlediği yolu gösteren güzel akış diyagramında görebilirsiniz. https://www.petrochemistry.eu/interactive-flowchart/ Aksa Akrilik özelinde akış: Aksa Akrilik firması özelinde ana hammadde 'akrilonitril'dir. Operasyonel Performans: Aksa Akrilik firmasının yıllık satış adetlerini sunmamasından ötürü kapasite kullanım yüzdesinden yola çıkarak yıllık üre...
Bugüne kadar 'İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları' performansının farklı farklı firmalar tarafından analiz etmemizi verimsizleştirecek şekilde sunulmasına yönelik analizlerim oldu. Analizlerimde açıkladığım ve değerleme yapma hususunda yanıltıcı olduklarını düşündüğüm sunum şekilleri değişen zaman dilimlerinde düzeltilmiştir. Not: Yanıltıcı olduklarını düşünsem de, kurallara aykırı olduklarını düşünmemekteyim. 2020 yıl sonu finansal tablolarının açıklanması ile karşıma 'İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akış' performanslarını olduğundan daha iyi gösterdiğini düşündüğüm iki yeni sunum şekli çıkmıştır. Bugün sizler ile hem analiz yapmamızı zorlaştıran iki örneği, hem de önceden değiştirilmesinde fayda gördüğüm sunum şeklinin düzeltilmiş halini paylaşacağım. Önden belirtmeliyim ki, bugün inceleyeceğim üç firma da ya çok iyi firmalardır ya da sağlam temellere doğru son hız yol almaktadır. Kısacası, sunum seçimleri bu firmaların değerli firmalar olduğu gerçeğini yatırımcı...
Rönesans Holding'i bugüne kadar Şehir Hastaneleri'ne yönelik yatırımlarından ötürü inceleme fırsatım oldu. Holding'in 2019 yıl sonu finansal tablolarını sunmama durumundan ötürü Şehir Hastaneleri'ne yönelik güncel bir analiz yapamayacak olsam da, Holding'in gayrimenkul yatırımları ve firmasına yönelik inceleme yapmak bizlere faydalı bir yatırım bakış açısı sunacaktır. Not: Tahvilleri borsada işlem görmüş olup finansal tablolarını 2019 yıl sonu ile beraber sunmamaya başlayan tek firma Rönesans Holding değildir. Timur Gayrimenkul (NEF) firması da işlem gören bir tahvilinin kalmayışı sebebiyle finansal tablolarını sunmamaya başlamıştır. Türkiye'de borçlanma araçları piyasasının gelişminin hisse senedi piyasısının gelişiminden çok daha önemli olduğu kanısındayım. Borçlanma araçları piyasasının gelişmesi ile Bankaların üzerindeki yük azalmış Ekonomide şeffaflık artmış Firmaların alternatif finansman imkanlarına ulaşması artmış olabilecektir. Özellikle şeff...
18 Ocak 2021 tarihli '2020 Yılı Hisse Senedi Piyasasına Yerli Yatırımcı Gözü ile Bakmak' adlı analizimi 'Özetle, hem hisse senedi yatırım fonlarına, hem de direkt olarak yerli gerçek kişiler tarafından hisse senetlerine olan yoğun ilgi, hisse senedi piyasamızda arz-talep ilişkisini bozmaktadır. Bu yoğunlukta ilginin devamına mevcut faiz oranlarının kalıcı olması durumunda şüpheli yaklaşsam da, ilgi seviyesi korunursa yeni büyük halka arzların gelmesi arz ve talebi dengelemek için elzemdir. Yoksa büyük firmaların da fiyatlamalarında köpüklere rastlayabiliriz.' düşüncelerimi sunarak bitirmiştim. Not: Sunulan veriler FİNNET programı üzerinden derlenmiştir. 2020 yılında hisse senedi fonlarına yönelik yoğun ilgi 2021 yılı Şubat ayı ortasına kadar son sürat devam etmiş olsa da, Şubat ayının ikinci yarısı ile beraber ilgi tersine dönmüştür. 2021 yılı başından Şubat ayı sonuna kadar Hisse Senedi Yoğun Fonlar'da yaşanan günlük giriş çıkışlar yukarıda sunulmuştur. Ocak ayın...
Dünya'nın gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcısı kabul edilen Warren Buffett hakkında düzinelerce kitaplar yazılmıştır. Kimisi kişisel hayatına ve özelliklerine, kimisi yatırım yapma stratejisine odaklanan, kimisi de bu ikisini harmanlayan analizler ve kitaplar yazmıştır. Ben de bu yazımda Buffett'ın yatırım stratejisi ve uygulanabilirliği ile alakalı, detaylı şekilde yazılanları okuyan veya okumayanlara, düşüncelerimi aktarmak için yazacağım. Yazının sonunda, profesyonel veya kişisel yatırım yapıyor olun, izlenilen yatırım stratejisinin anlaşılabilir ve mantıklı olduğunu; ancak uygulanabilirliği ile alakalı zorlukların olduğunu sizlere göstermek amacım. İlk muhasebe dersimi aldığımda, babamın da ciddi yardımlarıyla, firmaları anlatan sayısal sisteme adeta aşık oldum diyebilirim. Bu sayede çok öğretici ve güzel kitaplar okudum. Önceki yazılarımı okuyanlar tahmin edeceklerdir, finansal tablo ve dipnotlar arasında gezinmeyi ve kuşkulu işlemleri bulmayı çok severim; ancak bu tek...
Bu yazımda, son günlerde Kipa yatırımcısına sunulan pay fiyatı ve araştırma kuruluşları tarafından verilen ortalama 32.5 hedef fiyat tavsiyeleri üzerine eleştirilen Migros ile alakalı düşüncelerimi sizle paylaşmak isterim. Ana hatları ile yazım aşağıdaki konular üzerine olacaktır: Yüksek Euro borçlanmanın geçmişi ve son yıllarda bu konu ile alakalı yapılanlar Migros'un gerçekten zarar açıklayıp açıklamadığı 1 Milyar TL limitli borçlanma Hedef fiyat tavsiyelerinin ulaşılabilir olup olmadığı Migros'un Euro borçlanması, 2008 Mayıs ayında Koç Holding'in firmayı Moonlight Capital firmasına 3,7 Milyar TL'ye satması ile başlamıştır. Şahsi görüşüm, Moonlight Capital firmasının firmayı alması ile beraber yaptığı işlem, Türkiye tarihinde bir firmaya yapılmış en büyük yanlıştır. Bu yanlış ki, hala Migros'un peşini bırakmamıştır. Bu yanlışı aşağıdaki resimde işaretlenen veriler ile size aktarmak istiyorum. Burada anlamamız gereken husus, Moonligh Capital fir...
Migros firması operasyonel performansında yaşanan başarılı grafik yılın ikinci çeyreğinde de hız kesmeden devam etmiştir. Operasyonlarda devam eden iyi seyre, bugüne kadar yaptığım tüm firma analizlerinde belirttiğim Euro'nun sakın kalma koşulu 3. çeyrek içerisinde günümüze kadar devam etmesi de eklenince, Migros hisse performansı 22 Mayıs tarihinde görmüş olduğu 11,33 TL seviyelerinden yazının yazıldığı tarihte 20,20 TL seviyelerine yükselmiştir. Hisse fiyatında ani yükseliş, Migros firması hisse fiyatının EURTRY seviye ve oynaklığına olan hassasiyetini göstermektedir. Bu hassasiyete Migros son yıllarda azami önem vermektedir. Bunun en son kanıtı ise Migros'un Kasım 2019 ve Mayıs 2020 aylarında ödenmesi planlanan Euro borç anapara ödemelerini 18 Temmuz'da erkenden yapmasıdır. Ancak Migros Euro borç anapara ödemeleri için asıl zorlu sınav Kasım 2020 ile Haziran 2023 ayları arasında olacaktır. Migros, yaklaşık 57 Milyon Euro erken anapara ödemesi yaparak Haziran 2...
Global Yatırım Holding firması son yıllarda olduğu gibi 2019 yılının 2. çeyreğini de hareketli geçirmiştir. Hareketli geçen günlerin içeriği ise bugünkü analizimin konu başlıklarını oluşturmaktadır. 1. Liman işletmeleri iş kolunda stratejik değerlendirme 2. Naturelgaz halka arz hazırlıkları 3. Gayrimenkul 4. Yeni Yatırımlar 5. Hisse geri alım programı devam kararı Yukarıda sayılı konulara yönelik önümüzdeki aylar belirlenecek yol haritası Global Yatırım Holding firmasının değeri açısından oldukça önemlidir. Tüm bunlara yönelik fikirlerimi sunmadan önce Holding'in önemli bulduğum muhasebe politikası hususunda fikirlerimi sizlere aktaracağım. Yukarıda belirtilen bilgilere göre Global Yatırım Holding'in doğal gaz, ko-jenerasyon, aracı kurum ve gayrimenkul (bu sene TL'ye döndü) iş kolları dışı tüm iş kollarında raporlama geçerli para birimleri Dolar ve Euro'dur. Yurtdışı yatırımları ile beraber biyokütle-güneş enerji santralleri ve madencilik faaliyetlerin...
Son günlerde Migros ile Kipa firmalarının Migros çatısı altında kolaylaştırılmış usulde birleştirilme işlemi sosyal medyada ve hisse yatırımcıları nezdinde oldukça ses getirmişe benziyor. İzninizle bu işlemle alakalı ve yatırımcıların şikayetlerinde genel olarak bahsi geçen noktalarla ilgili kendi fikrimi ve yaklaşımımı size de aktarmak isterim. Genel hatları ile Kipa yatırımcısı, aşağıdaki şikayetleri dile getirmektedir: 1. Kipa'nın piyasada oluşan fiyatının ve 2. Kipa'nın elinde bulunan gayrimenkullerin güncel değerinin oldukça altında bir fiyata Migros tarafından satın alındığı ve akabinde kolaylaştırılmış bir usulde birleştirildiğidir. Konuya hakim olmayanlar için özet geçmek gerekir ise; Migros - Tesco görüşme başlanğıcı ve hisse başı 0,2375 TL'ye anlaşma (Haziran 2016 Kipa hisse başı piyasa fiyatı 2,10-2,55 aralığı) Kipa'nın Migros'a devri. Fiyat 0,15638 TL'ye güncellenmiştir. (Şubat 2017) Migros'un hisse başı 2.2...
Yorumlar
Yorum Gönder