Bankalar ve Türk Telekom Kredi Riskleri

Bugüne kadar Bankalar ve dolaylı Türk Telekom sahipliklerine yönelik dört analiz yaptım.

Türk Telekom Değerlemesinde Piyasa mı Bankalar mı Haklı?

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/02/turk-telekom-degerlemesinde-piyasa-m.html

Türk Telekom Değerlemesinde Piyasa mı Bankalar mı Haklı? Yazı 2

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/04/turk-telekom-degerlemesinde-piyasa-m.html

Türk Telekom Değerlemesinde Piyasa mı Bankalar mı Haklı? Yazı 3

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/09/turk-telekom-degerlemesinde-piyasa-m.html

Türk Telekom Değerlemesinde Piyasa mı Bankalar mı Haklı? Yazı 4

https://suphecikimse.blogspot.com/2020/01/turk-telekom-degerlemesinde-piyasa-m.html

Sürecin başından günümüze geçen süreçte ortaya çıkan gelişmeler ana hatları ile
  • Bankalar, Levent Yapılandırma Yönetimi özel amaçlı şirketini kurmuşlardır. Bankalar, kurulan firmaya Ojer Telekominikasyon firmasına yönelik net alacak (ayrılan karşılıklar sonrası) miktarları kadar yeni yabancı para cinsinden kredi açmışlardır.
  • Levent Yapılandırma Yönetimi özel amaçlı şirketinin Türk Telekom firmasındaki %55 payı dışında bir varlığı bulunmamaktadır. Bankalar, verdikleri kredilerin güncel değerini piyasada oluşan Türk Telekom hisse değerinden ziyade, değerleme firması tarafından takdir edilen değerlemeler üzerine belirlemektedir.
  • Yine de bankalar, değişen oranda ve zamana yayılacak şekilde yabancı para cinsinden olan alacaklarına karşılık ayırmaya devam etmiştir (Alacakları TL cinsinden pek değişmemiştir).
  • Bankalar, LYY firmasında borç-sermaye takas işlemine giderek sermaye artışı yapmıştır (Yazı 4). Neden yapıldığına yönelik tahmini düşüncelerimi okumak isteyenlerin yazı 4'e bakmalarını rica ederim.

Seçili bankaların 2019 yılı 3. çeyrek bilançolarından alınan veriler üzerinden karşımıza yukarıdaki tablo çıkmaktaydı. 

İlk dört yazıda genel anlamı ile yapılan işlemlere itirazım, LYY firmasına olan kredi alacaklarının Türk Telekom'un satılması dışında istenilen hızda ödenemeyeceği ve bu sebeple piyasada oluşan Türk Telekom değeri üzerinden banka bilançolarında kredi alacağının taşınmasına yönelik olmuştur. İzlenen yol(lar) ile seçili bankaların çoğu değer düşüklüğü karşılığını bir anda yapmaktansa, zamana yayarak yapmayı tercih etmişler ve etmeye de devam etmektedirler.
  • Levent Yapılandırma Yönetimi şirketinin ismi LYY Telekominikasyon olarak değiştirilmiştir. LYY Telekominikasyon firmasına önceden yapılan sermaye artışı ile konan ilave sermaye, TL'nin değer kaybetmesi sonucu seçili bankaların bazıları tarafından sıfıra indirilmiştir. İlave olarak 2019 yılı üçüncü çeyreği ile 2020 yılı birinci çeyreği sonu arasında TL'nin değer kaybetmesi ve taahhuk eden faizin ödenmeyip kredi alacağına eklenmesi sebebiyle bankaların kredi alacakları TL cinsinden artmıştır.

Son dönemlerde bankaların, tüm karışık işlemlerinden ziyade, lehine gelişen durum Türk Telekom şirketinin piyasa değerinin yükselmesi olmuştur. Bu durum bankaların bilançolarında taşıdıkları alacak değeri ile Türk Telekom piyasa değeri arasındaki farkı bir çoğu için azaltmaktadır. Azalan fark sebebiyle de seçili bankaların çekirdek sermayelerine olan olası olumsuz etkileri azalmaktadır.

Sonuç olarak bankaların LYY Telekominikasyon firmasından olan yabancı para cinsinden alacak risklerini azaltmaları için değişen olasılıklarda iki seçenek vardır:
  1. Türk Telekom'un temettü dağıtmaya başlaması
  2. Türk Telekom firmasının satılması
LYY Telekominikasyon firmasının Türk Telekom firması sahipliği dışı herhangi bir işlevi veya varlığı olmaması sebebiyle bu borç, karşılık ayrılarak azaltılması dışı, başka bir türlü kapatılamaz. İlk fırsatta Türk Telekom'un azami oranda temettü dağıtmaya başlayacağını düşünmem ile beraber temettü dağıtılması dahi azami oranda alacakların azaltılmasını sağlayamayabilir. Bu sebeple bankalar için en ideal yol Türk Telekom'un satış işlemidir. Bunun olabilmesi için de Türk Telekom'un elinde bulunan değerli imtiyaz sözleşme sürelerinin 2026'nın ötesine taşınması azami öneme sahiptir. Sunulan şartlardan biri gerçekleşene kadar bankaların LYY Telekominikasyon firmasında borç-sermaye takası gib işlemlerinin yenisini beklemek hayalcilik olmaz. 

Bu yazının yazıldığı tarihte Garanti Bankası (GARAN) ve Akbank (AKBNK) firmalarında yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Polisan Holding Üzerine Düşünceler - Yazı 1

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya

2020 Yılı Hisse Senedi Piyasasına Yerli Yatırımcı Gözü ile Bakmak

Ege Plast Bilançosu Şaka Mı?