Aselsan Nakit Akış Performansı Üzerine

3 Eylül 2019 tarihli 'Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine' analizimi aşağıda sunulan 1 Eylül tarihli anketim ile başlamıştım.



Anketimde sonuncu olan nakit akış tablosunun hak ettiği en dikkat edimesi gerekli tablo olmasına yönelik düşüncemin gerçekleşmesi dileğiyle analizime başlayabilirim.

1 Eylül tarihli analizimde Aselsan firmasının son dönemlerde oluşturduğu FAVÖK vs operasyonel nakit akış performans tezatlığını 'FAVÖK - FAVÖK'te Nakit Nerede?' alt başlığında bir tablo eşliğinde incelemiştim. O analizimde sunduğum tablo genel hatları bizlere anlatsa da, dün Aselsan nakit akış tablosunda bir verinin sunuluş şeklini keşfetmem sebebiyle bugün sizlere rakamları değişmiş güncel tablo sunacağım.


Çeyreksel olarak bakıldığında yakın geçmiş çeyreksel operasyonel nakit akış performansına göre son çeyreğin göstermiş olduğu etkileyici performans dikkatinizi çekecektir. Herkesin dikkatini çeken bu çeyreksel nakit akış performansının asıl sebebi biriken alacakların tahsil edilerek azalmasından kaynaklanmadığını, projelerin teslim edilmesi sonrası stoklara ilave nette harcama yapılmaması ve ticari borçların artması ana sebepleriyle olduğunun altını çizmeliyim.

Çok daha sağlıklı operasyonel nakit akış performansının elde edilebilmesi için alacak birikmesinin önüne geçilmesi gereklidir. Sebebi yaptığınız işlere girdi sağlayan güçlü ticari ortaklarınıza borçlarınızı bir noktaya kadar arttırabilirsiniz. Benim alacak tahsilatının bir noktada rayına oturacağına olan inancım tamdır.


Benim kendi baktığım operasyonel nakit performansı hem 2019 yılının, hem de 2018 yılının tümünde açık vermiştir.

Not: Ben bu şekilde hesapladım diye firma hata yapmış olmuyor. Ben de yorum hatası yapıyor olabilirm.


2019 ve 2018 yılları 4. çeyrek ve 3. çeyrek nakit akış tablolarını karşılaştırdığımızda işaretli verilerin yılın son çeyreklerinde ciddi olarak bir bölümde arttığı, bir bölümde ise ciddi olarak azaldığı gözüme çarpmaktadır.

Dikkat etmeliyiz ki, artış herkesin Aselsan firmasının sıkıntılı olduğu bölümü olumlu etkilerken, kimsenin pek de dikkat etmediği alanı azaltmaktadır. 

Aselsan firması operasyonel nakit akış performansını daha iyi göstermeye yarayan bu değişikliği 2019 yılı içerisinde bizlere dipnotlarda açıklamıştır.

Daha önce netleştirilerek yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışları bölümünde sunulan iki kalem, 2018 yılı ile beraber operasyonel nakti daha iyi gösterir şekilde değiştirilmiştir. Bu değişimin mantıklı bir açıklaması olabilir. Yanlış olduklarını kesinlikle iddia etmiyorum.

Ancak benim eski veya yeni gösterimden daha da farklı bir operasyonel nakit performans hesaplama yöntemim mevcuttur.

Not: Dün (11 Şubat 2020) sosyal medya üzerinden yaptığım hesaplama, bilmeden eski yöntem kullanılarak hesaplanmıştır. Daha mantıklı olduğunu düşündüğüm hesaplama yöntemim nedeni ile dünkü paylaşımımda sunulan veriler ile yazının başında sunulan veriler farklıdır. 


Yukarıda bizler ile paylaşılan maddi olmayan duran varlıklar tablosu geliştirme giderleri alt kalemine yapılan alımların nakit akış tablosunda yatırım faaliyetleri kısmını etkilerken, çıkışların operasyonel nakit akış tablosunu olumlu etkilemesi beni güldürdü açıkçası.

Ben yıl içerisinde yapılan işaretli hem alımların, hem de çıkışların operasyonel nakit akış performansını etkilemesi gerektiğini düşünmekteyim. Önden belirtmeliyim ki, geliştirme gideri olarak yapılan tüm alımların geri eklenmesi yanlış hesaplamaya, belli başlıları amortismana tabii olması sebebiyle neden olacaktır; ancak ne kadarının amortismana tabii, ne kadarının değil anlaması güçtür. Bu sebeple her iki işaretli kalemin de tümünün alınması en muhafazakar yaklaşımdır.

Peki, neden? Ben Aselsan firmasının yaptığı geliştirme giderlerinin 'Stok' kalemine yapılan yatırıma benzetmekteyim. Nasıl stoklara, o dönem yapılan satışlardan daha fazla alımlar yapıldığında operasyonel nakit performansı olumsuz etkilenmektedir, Aselsan'ın da amortismana tabii olmayan, yani uzun dönemleri etkilemeyen harcamaları işletme sermayesi gibi bakılarak operasyonel gideri etkilemelidir.

Tüm yapılan bu detay veya teknik açıklamalar Aselsan'ın 2019 yılını çok çok iyi kapattığı ve 2020 yılı beklentilerinin çok iyi olduğu gerçeğini maskelememelidir. Dikkat edilmesi gerekli konu Aselsan'ın son çeyrek göstermiş olduğu düzeltmeler sonrası başarılı operasyonel nakit akış performansının sürdürülebilir olup olmayacağıdır. Benim bir noktada Aselsan'ın nakit akış yıllık performansının daha da iyi olacağına inancım tam; ancak eğer nakit açığı 2018 yılı ve 2019 yılı son çeyreğine kadar devam eden patikaya tekrar girer ise aynı sancılı süreç yeniden başlayabilir. Bu nokta da her daim aklımdadır.

Yazının yazıldığı tarihte Aselsan Elektronik (ASELS) firmasında yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Ege Endüstri Finansal Durumu Üzerine

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi