Pınar Et ve Pınar Süt 4. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Yazının başından belirtmeliyim ki firmaların yapmış olduğuna inandığım yanıltıcı işlemler kesinlikle firma hisselerinin pahalı olduğuna veya satılması gerektiğine dair bir öngörü değildir.

Analizime Yaşar Holding finansal tablolarını ilgilendiren iki tablo ile başlayacağım. Sonrasında Pınar Et ve Pınar Süt firmalarının seçili 4. çeyrek finansal sonuç verilene odaklanacağım.

4. çeyrek finansal tablolarını açıklaması ile beraber Yaşar Holding'in azami nakit miktarını bulmak isteyenler aşağıda sunulan halka açık Holding iştiraklerinin nakit miktarını Holding konsolide nakit miktarından çıkararak bulabilirler.


Üçüncü çeyrek sonunda yukarıda sunulan iştiraklerin finansal tablolarında sunulan nakit miktarları 62,1 Milyon TL'idi. 3. çeyrek sonunda Holding'in bakılması gerekli özkaynak rakamı -326 Milyon TL'idi. TL'nin 4. çeyrekte değer kazanması yanında iştiraklerin 4. çeyrek karları da özkaynak rakamını destekleyecektir.

Holding özkaynağını destekleyecek bir diğer kalem ise iştiraklerin belirtilen kalemlerine yeniden değerleme uygulamalarıdır. Holding, bahsi geçen iştiraklerin yeniden değerleme karlarını yukarıda işaretli özkaynak verisine her firmadaki sahiplik oranına göre ekleyecektir. Tüm bunlar Holding'i 4. çeyrek itibariyle pozitif özkaynak rakamına ulaşmasını sağlayabilir.


Holding'i ilgilendiren önümüzdeki en önemli konu Pınar Et ve Pınar Süt iştiraklerinden alacağı temettü miktarlarıdır. Holding'in temettülere hayır deme lüksü ne yazık ki yok; ancak iştirakler daha ne kadar zorlanacak orası da tartışılmalı.

Pınar Et firmasının 4. çeyrekte yaptığı performans yanıltıcı, gülünç işlemini yukarıda işaretli veri üzerinden anlatacağım. Gülünç olmasının sebebi 9 Ocak 2019 tarihli 'bedelsiz sermaye arttırımı' ile alakalı analizimde aşağıdaki yorumum üzerine bu işlemin yapılmasıdır.

'Not: Konumuz ile alakasız olsa da, Pınar Et firması yatırımcılarının firmanın üçüncü çeyrek ile beraber yaptığı işleme dikkat etmelerini tavsiye ederim.
Firma üçüncü çeyrek ile beraber, önceden maddi duran varlıklar altında güncel değeri ile takip ettiği 15,7 Milyon TL'lik arsayı yatırım amaçlı gayrimenkullere geçirmiştir. Günlük operasyonlarında kullanılmayan bir arsa ise transfer haklı gösterilebilir; ancak bu işlemle beraber, arsanın yeniden değerleme karları artık gelir-gider tablosunda operasyonel karı etkileyecektir. Bu operasyonel karını büyütmekte sıkıntı yaşayan bir firma tarafından yapılınca dikkat etmekte fayda var. Sırf değerleme karı sebebiyle geçmiş dönem karının üstüne çıkılırsa hiç şaşırmam.'

4. çeyrek itibariyle bahsi geçen yatırım amaçlı gayrimenkul altında kayıtlı arsaya 3,5 Milyon TL yeniden değerleme artışı yapılmıştır. Dikkatinizi çekerim Pınar Et maddi duran varlıkların altında duran arsalarına yeniden değerleme yapmamıştır.
Bahsi geçen 3,5 Milyon TL'lik değerleme karını aklımızda tutarak Pınar Et'in 4. çeyrek gelir-gider tablosuna bakabiliriz.

Pınar Et içim 2018 yılının çok zor geçtiğini yıllık esas faaliyet kar rakamlarını karşılaştırarak anlayabiliriz (1). Finansman geliri (gideri) öncesi geçmiş döneme göre büyümeyi sağlayan iki sebep vardır. İlki 3,5 Milyon TL'lik bir anda yatırım amaçlı gayrimenkule geçirilen arsanın değerleme karıdır. Bu karı yok saydığımızda geçen seneye çok yakın bir performans ortaya çıkacaktır (66,29-3,5=62,79).

Not: Yatırım amaçlı gayrimenkul altında takip edilen varlıkların yeniden değerlemesi gelir-gider tablosunu etkilerken, maddi duran varlık altında takip edilen varlıkların değerleme değişiklikleri diğer kapsamlı gelir tablosunu etkiler.

2017 yılına göre finansman gideri öncesi faaliyet karını olumlu etkileyen asıl faktör ise özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından alınan payın artmasıdır. Sunulan verinin doğruluğundan şüphem yok. İncelenmesi gerekli yer YBP'nin özkaynak rakamıdır.

Tahminim 3. çeyrek finansal tablo dipnotlarında YBP'nin diğer kapsamlı gelir/gider rakamını yanlış yazdıklarıdır. Sebebini aşağıdaki sunulan tablo üzerinden anlatacağım.


Bir firmanın seçili dönemler arası özkaynak miktarı
  • gelir-gider tablosunda sunulan net dönem karı, 
  • diğer kapsamlı gelir (gider) tablosunda sunulan diğer kapsamlı gelir (gider) rakamı, 
  • verilen temettü, 
  • yapılan hisse geri alımı ve sermaye artışı 
dışında değişmesi mümkün değildir (Yine de kontrol edilmeli. Varsa ben de öğrenmek isterim). Özkaynağı etkileyen tüm değişimler bu kalemlerin birisi üzerinden olur.

Firmanın bize sunduğu 4. çeyrek üç aylık rakamları 3. çeyrek finansal tablo dipnotlarında sunulan özkaynak rakamı ile topladığımızda 2018 4. Ç sunulan özkaynak rakamı bulunamamaktadır. Önceki yazılarımda da YBP'nin sonuçlarına yönelik kuşkularım vardı. Bu konunun yönetime veya da yatırımcı ilişkilerine sorulmasında fayda vardır.

YBP ile alakalı söylediklerim hem Pınar Et, hem de Pınar Süt finansal tabloları için geçerlidir.

Pınar Süt ile alakalı eklemek istediğim husus, firmanın esas faaliyetleri ilgilendiren işlemler için kur farkı giderini finansal tarafta göstermesine yönelik tahminimdir. Firmanın tek bir dönem değil; devamlı olacak şekilde ticari işlemler tarafında döviz açığı vermesine rağmen, asıl kur farkı giderlerinin finansal giderler kalemi altında sunulması, esas faaliyetlerden elde edilen sonucu yanıltıcı kılmaktadır.

Firma tahminimce uzun vadeli ticari borçlar altında sunulan ve maddi duran varlık alımı için yapılan borçlanmayı kur farkı gelir (gider) hesaplamasında finansal işlem olarak saymıştır. Bu kalem için yıl içerisinde oluşan kur farkı gideri esas faaliyet karı üzerine taşınırsa 2017 yılına göre oluşan büyüme performansı gerileyecektir; ancak Pınar Süt'ün son çeyrek performansını kötülemek kesinlikle haksızlık olacağını eklemeliyim.

Sonuç olarak, yeniden üstüne basa basa belirtmeliyim ki, bahsettiğim noktalardan kesinlikle Pınar Et veya Pınar Süt'e yatırım yapılmamalı sonucu çıkarılmamalıdır. Yalnızca mevcut firma yatırımcılarının sorması gerekli soruları ve gözüme yanıltıcı genel noktaları aktarmak istedim.

Sorulması gerekli sorular özetle:

1. Niye Pınar Et bir arsasını yatırım amaçlı gayrimenkule çekmiştir?
2. Ne oldu da YBP son çeyrek tüm yıl toplamında yaklaşık 40 Milyon TL diğer kapsamlı gideri arttırmıştır? Neyin değeri, neden düşürüldü?
3. YBP özkaynak rakamında bir yanlışlık mı var?
4. Pınar Süt maddi duran varlık alımı için yapılan borçlanmayı gelir-gider tablosunda finansal işlem olarak mı değerlendirmiştir? Eğer cevap evet ise o zaman niye ticari borçların altında gösterilmiştir?

Tüm bu sorulara Pınar firmalarının makul ve geçerli cevapları olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler