Yaşar Holding İştirak Hisseleri Üzerinden Yatırım Stratejim

26 Temmuz 2019 tarihli seçili konular analizimin 'Hisse Senedi Yatırımına Yaklaşım Şeklim' bölümünde

'Hisse senedine yatırım stratejimin iki kolu mevcut:
  • Bir iyi haberde ciddi getiri potansiyeli olan hisselere geçici yatırım yapmak
  • Belirlediğim subjektif değere göre uygun fiyattan alım yaptıktan sonra, çok ciddi değişiklik olmadığı sürece, ne olursa olsun satmayacağım firmalara yatırım yapmak'
düşüncelerimi sizlere aktarmıştım. Bugün sizler ile Yaşar Holding iştiraklerine yakın zamanda yapmış olduğum yatırımlar üzerinden yukarıda sunulan stratejilerden ilk kola nasıl yaklaştığımın örneği sunacağım. Aynı zamanda iştiraklerin neden ikinci yatırımın stratejisi koluna ait olmadığına da kısaca değineceğim.

Haklı olarak yazılarımı yakından takip eden yatırımcılar, yukarıda sunulan analizimde Yaşar Holding iştiraklerine yatırım yapmayı düşündüğümü belirttiğimde beni eleştirdiler. Eleştirileri genel hatları ile 'Bugüne kadar olumsuz gördüğün Holding'in iştiraklerine yatırım yapman ne kadar doğru!' cinsindendi. 

Eleştirilerinde haklılık payları olduğunu kabul edebilirim; ancak yazının ilerleyen kısımlarında sunacağım düşüncelerim ile aslında işin yalnızca fiyatlama, subjektif olarak belirlenen olma olasılıkları ve yine subjektif olarak belirlenen olduğunda elde edilecek kazanç veya kayıp yüzdelerinden ibaret olduğuna sizleri ikna edebilirim.

Bugüne kadar Yaşar Holding'e yönelik yedi adet analizim bulunmakta. Tümünü tarihleri ile beraber aşağıda bulabilirsiniz.

1. Yaşar Holding ve İştirakleri 6 Mayıs 2020'ye Hazır mı? 18 Mayıs 2018

https://suphecikimse.blogspot.com/2018/05/yasar-holding-ve-istirakleri-6-mays.html

2. Yaşar Holding 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine - 12 Eylül 2018

https://suphecikimse.blogspot.com/2018/09/yasar-holding-2-ceyrek-sonuclar-uzerine.html

3. Yaşar Holding ve İştirakleri Üzerine Eurobond Senaryoları - 14 Ekim 2018

https://suphecikimse.blogspot.com/2018/10/yasar-holding-ve-istirakleri-uzerine.html

4. Yaşar Holding 3. Çeyrek Sonuçları Üzerine Kısa Düşünceler - 17 Aralık 2018

https://suphecikimse.blogspot.com/2018/12/yasar-holding-3-ceyrek-sonuclar-uzerine.html

5. Yaşar Holding ve İştirakleri Üzerine Eurobond Senaryoları - 2 - 11 Ocak 2019

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/01/yasar-holding-ve-istirakleri-uzerine.html

6. Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine - 4 Mayıs 2019

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/05/yasar-holding-yl-sonu-ve-istirakleri-1.html

7. Seçili Konular Üzerine Kısa Düşüncelerim - 26 Temmuz 2019

https://suphecikimse.blogspot.com/2019/07/secili-konular-uzerine-ksa-dusuncelerim.html

Yukarıda sunduğum tüm analizleri arzu edenler okuyabilir; ancak özetle son yazıma kadar Yaşar Holding'in borcu ödemesi veya borcu azaltabilmesi için aksiyon alması gerektiğini, garantör olan iştiraklerin garantör oldukları miktarları kaldıramayacağını, tüm iştiraklerin Holding'i desteklemek pahasına kendilerine yeterli yatırımı yapmadığı ve yıldan yıla operasyonlarının zayıfladığını belirttim.

Not: İlk analizimin tarihi ile Yaşar Holding eurobond fiyatlamasına bakmanızı rica ediyorum. Düşene vurma gibi bir durum yoktur. 

Bugün de aynı düşüncelerimi yineliyorum; ancak bugün karşımızda önceki analizlerimi yazdığım gün olmayan şartlar, ihtimaller ve bilgiler mevcuttur.
  • TMSF ve Yaşar Holding'in uzlaşması
Yaşar Holding'in AİHM nezninde haklı bulunduğu bir ortamda kendisine hiçbir nakit girdisi sağlamadan TMSF ile uzlaşması çok çok ilginçtir. Önceki hiçbir analizimde dava sürecinden detaylı bahsetmedim (internet sayfası paylaştım). Sebepleri avukat olmamam ve davanın ne zaman sonuçlanacağını ve sonuçlansa dahi ne zaman Holding'e para gireceğini tahmin edemememdir.

Ancak sıkıntılarını kökünden çözebilecek bir hakkı Yaşar Holding'in bırakması, ilerisi için başka ihtimallerin olasılığını (kesinliğini değil) arttırmaktadır.
  • Yaşar Holding'in Eurobond borcunun bir kısmını 0,789 fiyattan 44,4 Milyon Dolar'a piyasadan geri alması
  • Yerli bankalardan kullanabilecek 200 Milyon Dolar kredi limiti bilgisinin paylaşılması  
Sunulan kredi limitinin kullanılmasının Yaşar Holding için ideal ve sürdürülebilir bir çözüm olmadığını Fitch firması belirtmiştir. Ben de, yukarıda sunulan 3. ve 5. Holding analizlerimde, yeniden borçlanılması durumunda Holding'in karşısına şu an ödemekte sıkıntı yaşadığı faiz oranından çok daha yüksek bir faiz oranının çıkacağını tahmin etmiştim.

Ancak bu bilgi dahi benim iştiraklere olan bakış açımı ve olumlu algılanabilecek olayların olma olasılıklarını değiştirir.

Not: Yaşar Holding'in 200 Milyon Dolar kredi limiti bilgisi önceden de paylaşıldı da ben görmediysem affola.

Tabii bu gelişme ve bilgilere ilave olarak Yaşar Holding Eurobond'una son günlerde alım gelmesi ve Filli Boya'nın 1,4 Milyar TL gibi ciddi bedel ile satın alınması da analizimin girişinde sunduğum subjektif olasılıkları ve potansiyelleri olumlu yönde etkilemiştir.

İki senaryomuz var diyelim:

1. Yaşar Holding kalan tüm borçlarını yeni borçlanma yolu ile finanse etti. Bu durum belirtildiği üzere Holding'in sıkıntılarını hafifletmez, bana göre, arttırarak öteler.

Ancak, özellikle halka açık olan garantör iştirakler, fiyatlamalarına risk unsuru olarak dahil edildiğini düşündüğüm garantörlük yükümlülüğü ihtimali hususunda en azından rahatlar.

2. Yaşar Holding varlık satarak borç yükünü azaltır.

Bu durumda satılan varlık veya varlıkların işlem değeri, şu an piyasada işlem görülen fiyatlardan olması çok olası değildir.

İlave olarak satılmayan iştirakler, Holding'in borcunun azalması ve garantörlük yükümlülüğünün kalkması sonucu rahatlama yaşayacaklardır.

Not: Sermaye artışı ihtimali de söz konusu olabilir ama bana göre düşük bir ihtimaldir.

Bu sebeplerden ötürü Pınar Et (PETUN), Pınar Süt (PNSUT), Dyo Boya (DYOBY) ve Pınar Su (PINSU) hisselerine değişen oranlarda, kaydersem hiç üzülmeyeceğim miktarda yatırım yaptım. Herhangi birine değil de hepsine yatırım yapmamın sebebi, hangisinin satılabileceğini ve Holding'in sıkıntısı azaldığında hangisinin garantörlük yükümlülüğünün kalkması sonucu daha fazla prim yapma potansiyeli olduğunu kestiremememdendir.

İştiraklere yapmış olduğum yatırımları niye birinci yatırım strateji koluma dahil de, ikinci strateji koluma dahil olmadığını ise Yaşar Holding'in borcundan bağımsız değerlendirmemiz gereklidir.

Tüm bahsi geçen iştiraklerin sektörlerinde söz sahibi olduğu bir gerçek; ancak tüm dünyada gıda firmalarının karşısında güçlü gıda perakende oyuncuları ve bu firmaların özel marka ürünleri bulunmaktadır. Tek bu sebep dahi beni şu anda Yaşar Holding iştiraklerinden, bilançolarını yakın dönemde bozduklarını unutsak dahi, uzaklaştırmaktadır.

Sonuç olarak Yaşar Holding ve iştiraklerinin operasyonel verileri dünden bugüne değişmedi. Yalnızca analizlerim sonrası geçen zamanda paylaşılan bilgi ve ihtimallerin olası etkileri değişti. Bu sebeple seçili firmalara yatırım yaptım.

Yazının yazıldığı tarihte Pınar Et (PETUN), Pınar Süt (PNSUT), Dyo Boya (DYOBY) ve Pınar Su (PINSU) firmaslarında uykumu kaçırmayacak seviyede yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir.

Yorumlar

  1. çok detaylı, anlaşılır ve faydalı bir değerlendirme olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Vestel Beyaz Eşya

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Migros - Hedef Fiyat Seviyeleri Ulaşılabilir mi ve 1 Milyar TL Limitli Borç Meselesi? Yazı 1