Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Çalışma

Holding'e yönelik 25 Mart 2019 tarihli analizimi

'Not: 2018 faaliyet raporunun açıklanması durumunda analizimi güncel veriler ile yeniden yapacağım; ancak hiç hoş veriler çıkmayacağını tahmin ediyorum.'

düşüncelerimi aktararak bitirmiştim. Açıkçası Zorlu Holding'in 2018 yıl sonu faaliyet raporunu paylaşmayacağını düşünüyordum; ancak Holding geçtiğimiz günlerde faaliyet raporunu sitesine yüklemiştir.

Bugünkü analizimde, önceki Holding analizinde değindiğim konular olan Holding solo ve Zorlu Center finansal durumuna, iştiraklerde yapılan veya yapılabilecek stratejilere de odaklanarak devam edilecektir.
  • Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. - Zorlu Center:
Holding'in gayrimenkul iş kolu altında Zorlu Center ve Levent 199 binası bulunmaktadır. 

Yalnızca Holding finansal tablolarına baktığımızda gayrimenkul segmentinin özkaynağının yaklaşık 540 Milyon TL olduğunu düşünebiliriz; ancak durum böyle değildir.

Not: Tabii burada şunu da atlamamalıyız. 2017 faaliyet raporunda yukarıda sunulan segment maddi duran varlıklar verileri ile 2018 yılı faaliyet raporu verileri arasında segmentler arası değiş tokuşlar yapıldığı gözlemlenmektedir.

Önceki analizimde de belirttiğim üzere, konsolidasyon kuralları gereği iki iştirak arası borç-alacak ilişkisi Holding konsolide bilançosunda görünmemektedir.
Korteks Mensucat firmasının Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. firmasından yaklaşık 2 Milyar TL alacağı bulunmaktadır. Bu miktarı da Holding'in gayrimenkul segment borç rakamlarına eklersek, gayrimenkul segment özkaynağı yaklaşık eksi 1,5 Milyar TL çıkmaktadır.

Bu durum 25 Mart 2019 tarihli analizimde belirttiğim

'Zorlu Yapı Yatırım ile alakalı ilginç olan durum Korteks Mensucat finansal tablolarında sermaye artışı yapılması sonrası dahi yer alamayışıdır. Bunun nedeninin 2017 (1,2 Milyar TL'lik sermaye artışına rağmen) ve 2018'de Zorlu Yapı Yatırım firmasının özkaynağının eksiye geçmesi olduğunu düşünüyorum.'

düşüncemin kanıtı niteliğindedir.

Ciddi bir eksi segment özkaynağı ile karşı karşıya bulunmaktayız. Eksi özkaynak verisi duran varlıkların güncel değerleri ile taşındığı durumda meydana gelmektedir.

Benim merak ettiğim dipnotlardan görebildiğimiz, kredi veren bankalardan olan Akbank'ın bu kredi için nasıl bir strateji izlediğidir? Örneğin krediler için ne kadar karşılık ayırdı?

  • Zorlu Holding (Solo):
Gayrimenkul segmenti için sunulan segment varlık ve yükümlülük tablolarına baktığımızda Holding'in solo (görünür) yaklaşık 10 Milyar TL varlığına karşılık yaklaşık 7,5 Milyar TL borcu olduğunu görebiliriz.

Bu verilere ilave üç noktaya parmak basmalıyım.

1. Holding'in finansal tablolarını görebildiğimiz üç iştirakine, konsolidasyon kuralları gereği görünmeyen, sırasıyla

Zorlu Enerji'ye 1,6 Milyar TL (çoğunluğu Dolar cinsinden %9 faiz)
Vestel Elektronik'e 1,8 Milyar TL
Korteks Mensucat'a 1 Milyar TL

toplam 4,4 Milyar TL borcu vardır. 4,4 Milyar TL borcu bizlere sunulan Holding yükümlülüklerine  ilave ettiğimizde, Holding solo durumu da eksi 1,9 Milyar TL'dir. Tabii ki de Holding'in halka açık veya kapalı iştiraklerinin değeri ilave edilmediğinde çıkan sonuç eksidir; ancak iştirakler dışı, Holding'in likidite durumu için önemli bir veridir.

2. Holding'in sunulan varlıkları arasında en önemli kalemi yaklaşık 7,6 Milyar TL olan uzun vadeli finansal yatırımlar oluşturmaktadır.

Sabit faiz oranlı olan bonoların içeriğini göremiyoruz; ancak birçoğunun TL cinsinden olduğunu tahmin edebiliyoruz.


Holding'in bu kadar sıkışık bir likidite pozisyonu olduğu ortamda niye bu kadar ciddi bir miktarı uzun vadeli sabit faizli borçlanma araçlarına yatırdığını akıl erdiremiyorum.

3. Holding'in kendine ait borçları yanında Zorlu Center borçlarına kefil olması gibi bolca kefil olduğu iştirak borçları da vardır. Herhangi birinde yaşanabilecek borç ödemede sıkıntı Holding'i direkt olarak etkileyecektir.

Holding finansal verilerine yönelik son olarak, konsolide özkaynak verisi 2018 yılı içerisinde yapılan vergi sonrası yaklaşık 7,6 Milyar TL'lik yeniden değerleme sayesinde ayakta (pozitifte) kalabilmiştir.


Gayrimenkul segmenti ve Holding solo verileri ışığında halka açık olan iştirakler nezninde yapılan veya yapılmak istenen son işlemler daha net anlaşılacaktır.

2018 yılı ortasından günümüze Zorlu Holding, Zorlu Enerji firmasında varlık satış çalışmaları ve Vestel Elektronik firmasında yapmış olduğu hisse satışları ile karşımıza çıkmaktadır.

Kısaca belirtilmeliyim ki, Zorlu Enerji firmasında yapılması planlanan varlık satışları Holding'i değil; Zorlu Enerji firmasını rahatlatmaya yönelik bir işlem olacaktır.

Zorlu Holding'in Vestel Elektronik firmasında iki farklı işlem ile pay satışı gerçekleştirmiştir. İlk yapılan satış işlemi 12-12,26 fiyatları aralığında yapılırken, ikinci satış işlemi ise 11,4 fiyattan yapılmıştır.


Yapılan satış işlemlerinin nedeni olarak endekslere dahil olma amaçlı olduğu belirtilmiştir. İnanıp inanmamak kişinin kendi kararıdır; ancak Holding'in nakte ihtiyacı olduğu da unutulmamalıdır.

Ben açıkçası Vestel Elektronik firması tarafından Vestel Beyaz Eşya payı satış işlemi bekliyordum.

Holding'i desteklemek için son yıllarda kendi bilançosunu bozan Vestel Elektronik firmasının da likiditesi pek iç açıcı değildir. Meta Madencilik firmasının satın alınması yanında yıldan yıla artan ve 2019 1. çeyrek sonuçlarına göre 1,9 Milyar TL firmanın Holding'den alacağı vardır.

13 Mart 2019 tarihli Vestel Elektronik firmasına yönelik analizimde

'Sonuç olarak Vestel Elektronik firmasının likidite konusunda kırılganlıkları devam etmektedir. Bu kırılganlığa karşı ilk başvurulacak silah Vestel Beyaz Eşya firmasından azami temettü alınmasıdır. Diğer aklıma gelen seçenekler ise:

1. Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik firmalarının birleşmesi
2. Zorlu Holding'in bir şekilde Vestel Elektronik firmasına olan borcunu kapatması
3. Vestel Elektronik firmasının piyasadan topladığı Vestel Beyaz Eşya hisselerini tekrardan satması

Bana göre üçüncü seçenek gerçekleşmesi en yüksek ihtimalli olandır. Böyle bir senaryo gerçekleşirse piyasanın tepkisi, 'likidite arttı, al' mı, 'ana ortak satıyorsa artık fırsat olmayabilir' mi olur, bilemiyorum.'

düşüncelerimi ve firmanın seçeneklerini sunmuştum. İkinci seçeneğin yakın dönemde olması düşük ihtimaldir. Diğer iki seçenek için beklentilerim devam etmektedir.

Sonuç olarak Zorlu Holding firmasının işi pek de kolay değildir. İç kanama bölgelerinin fazlalığı yanında tüm iştiraklerin ve Holding'in birbirlerine verdiği borçlar ve kefaletler sebebiyle birbirlerinin sıkıntılarına oldukça bağlıdırlar. Ne yapıp edip düzlüğe çıkmak için Holding'in bir strateji belirlemesi gerekmektedir. Bu stratejinin bir kolu %100 varlık satışları olmalıdır.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Zorlu Enerji