Sasa Polyester 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Bugün Sasa Polyester'e yönelik analizim, geçmiş dönemlerde yapmış olduğum firma analizlerinde bahsetmiş olduğum ve aşağıda sunulan düşüncelere yönelik olup, firmanın 1. çeyrek verileri ile desteklenecektir.

1. 1 Ekim 2018 tarihli firma analizimde

'Sabancı Holding'in firmaya verdiği önemin azaldığı ve Erdemoğlu Holding'in kattığı dinamizmi mevcut operasyonlara yatırılan net duran varlık miktarından görebiliriz.


Ancak Erdemoğlu Holding'e firmanın geçmesi ile yıllık ayrılan amortisman rakamı niye düştü araştırılmalı? Küçük bir miktar olsa da karlılığı 10 Milyon TL arttırmaktadır.

düşüncelerimi dile getirmiştim. Odaklanacağımız konulardan biri amortisman rakamlarıdır.

2. 18 Şubat 2019 tarihli firma analizimde


sunulan resim ile beraber

'Önümüzdeki yıl için firmanın iç talep durgunluğu ve ihracatta yavaş başlangıç durumunda karlılığın düşmesine neden olabilecek bugüne kadar aktifleştirilen giderleri mevcuttur. İlk olarak yapılan yatırımlar devreye girdikçe amortisman gideri kaydedilmeye başlanacaktır. İkinci olarak ise bugüne kadar aktifleştirilen faiz giderleri gelir-gider tablosuna giderleştirilecektir.'

düşüncelerimi dile getirmiştim. Odaklanacağımız ikinci konu ise yapılan yatırımların gelir-gider tablosuna olan olması gerekli etkileridir.

Ancak öncelikle birinci çeyrek ortaya çıkan tabloyu özetlememiz yerindedir.


2019 yılının ilk çeyreğinde firmanın en yoğun satış yaptığı iki alt grubunda satış adetleri hem geçen yılın aynı dönemine, hem de son çeyreğine göre artmıştır. Artan satış adetlerine rağmen firmanın operasyonel verileri bakılan iki döneme göre de kötüleşmiştir.


Not: Esas faaliyet karı (vergi öncesi) rakamlarına kur farkı gelir/giderleri eklenmemiştir.

Marka değeri pek olmayan ve son ürünün firmadan firmaya farklılık göstermeyecek sektörlerde çekinilmesi gerekli en önemli durum bu tarz yaşanan marj dalgalanmalarıdır. Hem stok maliyetleriniz, hem de satış fiyatlarınız konusunda piyasanın belirlediği fiyatlara mahkumsunuz.

Sasa Polyester gibi yoğun yatırımların yakın geçmişte yapıldığı ve bu yatırımların tahminen de olsa satışlara olan etkisi piyasaya paylaşıldığı durumlarda marjların önemi daha da artmaktadır. Örneğin bize sunulan 'X yatırımı satış gelirimizi 300 Milyon Dolar arttıracaktır' tahminine hangi marjı uygulamalıyız? Yeni ileri teknoloji ile çalışan makinalar sebebiyle (taklit edilebilir) tarihi zirve marjlarını mı ya da bir ekonomik döngünün tümünde oluşan ortalama marjı mı?

Operasyonlara yönelik bir diğer yakından takip edilmesi gerekli nokta ise hem talep, hem de arz açısından Çin faktörüdür. Polisan Holding'in 1. çeyrek faaliyet raporunda Polisan Hellas firmasına yönelik yorumları ilginçtir.

80,000 ton kapasiteye sahip olan firma, PET granül ve şişe preform üreticisidir.

Bu bilgiler ışığında 2019 1. çeyrek rakamları üzerinden firmanın amortisman verilerine yönelik ilginç bulduğum bilgileri sizlere sunabilirim.

Sasa Polyester firmasının amortisman rakamları uzun zamandır yakın takibimde. Yazının başında da belirtildiği üzere Erdemoğlu Holding'in Sasa Polyester'i satın alması sonrası amortisman giderleri düşmüştür.


2019 ilk çeyrek sonuçlarına baktığımda dönemsel amortisman giderleri düşmeye devam etmektedir. Ki iki dönemi arası Sasa Polyester'in duran varlıkları (yapılmakta olan yatırımlar dışı) azalmamış, artmıştır (2018 1.Ç: 837 Milyon TL, 2019 1.Ç: 858 Milyon TL) . Normal şartlarda doğrusal amortisman yönetimi kullanılıyorsa eğer amortisman gideri artmalıdır.
Firmalar, herhangi bir varlık satışı olmadığı durumda, ayırdıkları amortisman giderini yukarıda sunulan faydalı ömür tahminlerini uzatarak veya da kullanım sonunda kalan kalıntı değeri yükselterek düşürebilmektedirler.

İlk bakışta bu kadar küçük bir farkın ne önemi var diyebilirsiniz; ancak unutulmamalıdır ki, Sasa Polyester'in çok ciddi yapılmakta olan yatırımları bulunmakta ve amortismana tabi olmaya önümüzdeki dönemler başlayacaktır.

Yapılmakta olan yatırımlardan yeni elyaf tesisi, firmanın Kasım ayında KAP'a yaptığı açıklamaya göre deneme üretimlerine başlamıştır, yani bitmiştir. Firma, yukarıda sunulan aynı KAP açıklamasında ilk üç ay ulaşılması beklenilen seviyeleri de paylaşmıştır. Apaçık bir şekilde bitmiş olduğu bildirilen yatırım neden duran varlık kalemleri arasında transfer edilmemiştir?




Dikkatinizi çekerim. Ne 2018 son çeyreğinde, ne de 2019 ilk çeyreğinde diğer duran varlık kalemlerine yapılmakta olan yatırımlardan bir transfer yoktur.


Eğer devreye alma işlemleri Mayıs ayına ertelenmemiş olup, KAP'a açıklandığı üzere üretime hazır hale geldiğinde diğer duran varlık kalemlerine transferler yapılmış olsaydı, Sasa Polyester firması aktarılan miktarlar için amortisman gideri ayırmak durumunda kalacaktı.

Emin olmamakla beraber, yeni elyaf tesisine 180 Milyon Dolar yatırım yapılmıştır. Üç yıldır devam eden yatırım için ortalama 4 TL seviyesi aldığımızda yatırım tutarı 720 Milyon TL etmektedir. Bu miktarın gelin 60 Milyon TL'sini önceden arsa ve arazi kısmına ilave edilmiş arsa maliyeti olarak alalım. Geriye 660 Milyon TL kalmaktadır. Belirlenecek faydalı ömür ve kalıntı değerine göre 660 Milyon TL'nin amortisman gideri ilk çeyreğe yansıtılmalıydı.

Bittiği anlaşılan yeni elyaf tesisi eğer yapılmakta olan yatırımlardan diğer duran varlık kalemlerine transfer edilmiş olsaydı, yalnızca ilave amortisman gideri oluşmayacaktı. Firma, gelir-gider tablosuna bahsi geçen yatırım için katlanılan dönemsel faiz giderini de yansıtacaktı.


28 Milyon TL arttığı anlaşılan aktifleştirilen borçlanma maliyetinin bir kısmı yeni elyaf tesisine yöneliktir.

Özetle, bahsedilen ve yansıtılmayan iki farklı giderin gelir-gider tablosuna olan etkisini tam olarak bilemiyorum; ancak varlığından eminim. Ekonomide sıkıntılı dönem devam ettiği durumda firmanın 2. çeyrek finansal tablolarında nasıl bir etki ile karşılaşacağız çok merak ediyorum doğrusu.

Yansıtılmasının daha doğru olduğuna inandığım giderler dışı, önceki analizlerimde de bahsetmiş olduğum ilişkili kişilere verilen borçların operasyonel sonuçlardan arındırılması daha sağlıklıdır.


Sonuç olarak Sasa Polyester firması ilk etap yatırımlarının tamamlanmasına az bir süre kala kısa vadede zorlu iç pazar koşulları ile dış pazarlarda deflasyonist Çin faktörü ile karşı karşıyadır. Olumsuz koşullar tahmin edilenden daha uzun sürecek olması durumunda firmanın amortisman ve finansman giderlerinde oluşacak artışlara dikkat edilmelidir. Son söz olarak her firma analizime eklediğim gibi, Sasa Polyester firmasının kalkıştığı yatırımlarında başarılı olması Türkiye'nin kalkınması olacaktır.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

Migros - Hedef Fiyat Seviyeleri Ulaşılabilir mi ve 1 Milyar TL Limitli Borç Meselesi? Yazı 1

Aksa Akrilik ve DowAksa Üzerine Düşünceler

Global Yatırım Holding 14 TL Eder mi?