Doğan Holding Hissesi Ucuz mu? Yazı 1

Bugünkü yazımda sizlere Doğan Holding ile alakalı fikirlerimi, aşağıdaki noktalar üzerinden sizlere aktaracağım:
  • Medya ve Perakende varlıklarının satış öncesi performansı
  • Satış sonrası oluşacak Holding tablosu
  • Örnek değerleme (Yazı 2)
Medya varlıkları ile alakalı değerlendirmemi yaparken yalnızca satış fiyatının firma tarafından sunulan performans rakamlarına göre iyi olup olmadığı tarafına odaklanacağım. Aşağıda Holding'in Yazılı Basın ve Görsel-İşitsel Basın segmentlerinin geçmiş performanslarını görmektesiniz.


Arzu edenler 'esas faaliyet karı + amortisman' rakamına odaklanabilir; ancak her iki sektörde de yeni yapılan yatırımlar, her sene, amortisman rakamının üzerindedir. Özellikle görsel ve işitsel basın segmentinde artarak devam eden yatırımlara rağmen, kötünün iyileşmesi büyüme ile değil, gider kısma operasyonları ile sağlanmıştır (gelirler artmıyor!). Yazılı basın tarafı ise, sektörün büyüyememesi ve yurtdışı operasyonlarındaki hayal kırıklığı (durdurulan faaliyetler) gibi sebeplerden ötürü kötü performans göstermiştir. Dört yıl gibi kısa bir sürede özkaynağını %30 eritmiş (gayrimenkuller yeniden değerlendirilmesine rağmen!) ve büyümesi çok kısıtlı olan iki segmentten bahsediyoruz.  Şahsi görüşüm olarak, sadece ve sadece ekonomik açıdan bakılırsa, Doğan Holding elindeki Medya varlıklarını, mevcut operasyonel veriler ışığında çok iyi fiyata satmıştır.  Satın alan firmanın yeni gelir kaynağı yaratmada bir başarısı olmadığı sürece, vermiş olduğu 916 Milyon Dolar'ı nasıl çıkartacak çok merak ediyorum doğrusu.

Medya yatırımlarının Demirören Grubu'na satışı ile beraber D&R da 440 Milyon TL fiyat ile Turkuvaz Grubu'na satılmıştır. Aşağıda geçmiş yıllar perakende segmenti performans verilerini görmektesiniz.


Bu segmentteki performans, yatırılan kaynağa oranla Medya segmentine göre daha iyi bir performans göstermiştir; ancak, şahsi görüşüm arzu edilen performans burada da elde edilememiştir. Gelir tarafında meydana gelen artış, faaliyet kar rakamına yansımamıştır. Bunun en büyük nedeni, şahsi görüşüm, mağaza döviz bazlı kiralarıdır. Bu sebeple son zamanlarda mağaza kapatmaları başlamıştır. Örneğin uzun yıllardır bulunulan Etiler mağazasının kapatılması gibi. İnternet üzerinden kitap satışı gerçekleştiren İdefix tarafında büyüme devam edebilir; ancak döviz geliri olmayan bir firmaya, %18 getiri beklentisi varsayımı ile özkaynağın 5 katı (440/89,02) teklif vermek bana çok aşırı geldi doğrusu. Doğan Holding açısında bu satış işlemi de, bana göre, iyi bir fiyattan gerçekleşmiştir.

(Yukarıda bahsi geçen ve satılan varlıkların Doğan Holding ile özdeşleştiğinin farkındayım; ancak sırf rakamsal açıdan bakmanın bu durumda daha sağlıklı olduğu kanısındayım.)

Yazımızın bu noktasında Doğan Holding'in son açıklanan bilanço ve kar-zarar tablosunu sunmanın faydalı olacağını düşünüyorum.


Yukarıda satış amaçlı sınıflandırılan varlıklar ve yükümlülükler ile durdurulan faaliyetler dönem zararı, ağırlıklı Medya segmenti ile alakalı finansal bilgileri içermektedir (D&R ile alakalı bilgileri içermemekte, belli bir kısmı ile Milta Turizm Bodrum Marina'yı içermektedir.). Finansal tabloların hazırlandığı tarihte satış henüz gerçekleşmediği için nakit ve benzerleri kalemi hem D&R, hem de Medya segmenti varlıkları satış rakamını içermemektedir. Burada dikkatinizi çekmek istediğim husus, Medya varlıkları ve yükümlülükleri ayrı kalem olarak gösterilirken Holding'in kalan kısmında nakit çok az düşerken, yükümlülüklerde ciddi bir azalma söz konusudur. Diğer finansal yükümlülükler ise Holding'in Doğan TV Holding'de ortağı olan Axel Springer firmasının DTV'deki paylarının satın alma yükümlülüğünden kaynaklanmaktadır. Kar-zarar tablosunun en altına bakarsanız da Medya segmentinin artarak zarar etmeye devam ettiğini, Holding'in geri kalan kısımlarında ise ciddi bir performans artışı gerçekleştiğini göreceksiniz. Medya segmenti ve D&R satış işleminden elde edilen net nakit ne kadar olduğunu hesaplamaya geçmeden önce işin özü, Doğan Holding sürekli zarar eden ve hepsi Medya segmenti sayılsa bile 475 Milyon TL (2,277-1802) özkaynak için yaklaşık 890 Milyon Dolar almıştır.

(475 Milyon TL'lik kısmın ne kadarı Bodrum Marina için olduğuna dair bilgiye ulaşamıyorum; ancak işlem iptal edilsede, Koç Holding tarafından 105 Milyon Dolar'lık teklif mevcuttu.)

Doğan Holding'in iki satış işlemi sonrası kasasına giren parayı yaklaşık olarak hesaplamamız gerekir ise karşımıza 3,5 Milyar TL'lik bir miktar çıkmaktadır. Detayları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.


Bu miktarı, yukarıda paylaşılan bilanço nakit ve nakit benzerleri rakamına eklememiz faydalı olabilir. Ayrıca göz önünde bulundurmamız gereken husus, bu giren miktar ile Doğan Holding solo nakit durumunun ciddi miktarda pozitife geçecek olmasıdır. Aşağıda, Holding Dolar bazlı nakit durumunu, pay alım yükümlülüğü dahil, görmektesiniz. Giren para ve net borçluluk durumu bir arada değerlendirildiğinde, tahminen, Holding solo olarak 4,1 Milyar TL net nakit durumuna ulaşmaktadır.

Doğan Holding ile alakalı ilk yazımı özet geçmek gerekir ise, Holding ismi ile özdeşleşen iki iş kolunu, şahsi görüşüm, çok iyi fiyatlara satmıştır. Medya iş kolu büyüyememe ve yurtdışı yatırımlarındaki kötü performans, D&R ise yüksek döviz kira yükümlülükleri sebebiyle istenilen performanslara ulaşamamıştır. Her iki şirket için de verilen miktarların nasıl, sağlıklı bir şekilde, geri dönüşünün sağlanacağı ileride dikkat edilmesi gereken husulardan biridir. Bu miktarları alan Doğan Holding ise solo net nakit durumunu ciddi oranda iyileştirmiştir. 

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

Zorlu Holding ve İştirakleri Üzerine Düşünceler - Zorlu Enerji