Migros Gerçekten Kipa Yatırımcısını Mağdur Etti Mi?

Son günlerde Migros ile Kipa firmalarının Migros çatısı altında kolaylaştırılmış usulde birleştirilme işlemi sosyal medyada ve hisse yatırımcıları nezdinde oldukça ses getirmişe benziyor. İzninizle bu işlemle alakalı ve yatırımcıların şikayetlerinde genel olarak bahsi geçen noktalarla ilgili kendi fikrimi ve yaklaşımımı size de aktarmak isterim.

Genel hatları ile Kipa yatırımcısı, aşağıdaki şikayetleri dile getirmektedir:
1. Kipa'nın piyasada oluşan fiyatının ve
2. Kipa'nın elinde bulunan gayrimenkullerin güncel değerinin oldukça altında bir fiyata Migros tarafından satın alındığı ve akabinde kolaylaştırılmış bir usulde birleştirildiğidir.

Konuya hakim olmayanlar için özet geçmek gerekir ise;

  •     Migros - Tesco görüşme başlanğıcı ve hisse başı 0,2375 TL'ye anlaşma (Haziran 2016 Kipa hisse başı piyasa fiyatı 2,10-2,55 aralığı)
  •     Kipa'nın Migros'a devri. Fiyat 0,15638 TL'ye güncellenmiştir. (Şubat 2017)
  •     Migros'un hisse başı 2.2477 TL'den pay alım teklifinde bulunması.
  •     EY firması tarafından hazırlanan birleşme raporu ile belirlenen fiyat olan 1,29 TL üzerinden mevcut Kipa hissedarlarına Migros hissesi verilmesi. (Nisan 2018)
Bu kısa özetten sonra Kipa'nın son yıllardaki performansını, gıda perakendeciliği alanında faaliyet gösteren firmalar ile iki önemli veri üzerinden karşılaştırmak isterim.

(Kipa 2017 yılına kadar Şubat sonu Mart başı yıllıklandırması kullanmıştır.)






Yukarida sunulan iki veri, nakit döndürme hızı ile beraber perakende sektörü firmalarının gücünü ve sağlığını gösteren, kanımca en önemli üç veriden ikisidir. Perakende sektörü firmaları, sektörün doğası gereği, kazandıkları operasyonel kardan, istisna yıllar dışında, hep daha fazla operasyonel nakit elde etmektedirler. Yani negatif operasyonel sermaye ile çalışmaktadırlar. Bunu müşterilerin alışveriş yaparken nakit veya hemen tahsis edilebilecek kredi kartı ile ödemelerine karşılık firmaların borçlarını daha uzun vadede ödemeleri şeklinde açıklayabiliriz. Aradaki vade farkı esnasında ellerinde bulunan paralar ile de organik büyümelerini sürdürmektedirler. Ancak bu vade farkı sürdürülebilir olmalı ve azalmamalıdır.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta Kipa'nın yıllarca operasyonel zarar bir yana dursun operasyonel nakit olarak açık vermesidir. Bu durum perakende sektörü oyuncuları için bir kabustur ve küçülmeye işarettir. 2014 - 2015 yıllarında Kipa'nın operasyonel nakit rakamındaki iyileşme sizi kandırmasın! Bu iyileşmenin sebebi KDV alacaklarının alınması ve stokların eritilmesidir. Enflasyonun bol olduğu bir ülkede büyümeye aç bir sektörün stok rakamının yıllar yılı azalması kocaman bir kırmızı bayraktır. 2016 ve sonrası ise Migros operasyonlarının etkisinin hissedilmeye başladığı dönemdir; ancak hala çok uzun ve zorlu bir yol Migros'u beklemektedir.

Gelelim bu operasyonel durum ışığında, Migros'un satın alım ve sonrasında birleşme esnasında belirlediği fiyatlarda haksızlık payının olup olmamasına...

Kipa eğer Migros tarafından satın alınmasaydı sizce izleyeceği yol ne olurdu gelin onu düşünelim.

Operasyonel nakit tarafında mağaza kapatmalarının devam edeceği senaryosunda herhangi bir düzelme beklemek hayal olurdu. Günü kurtarmak için gayrimenkul satışlarına devam edilirdi, ta ki onlar da tükenene kadar. Dahası, satış kararı öncesi SPK'nın Tesco firmasına, Kipa'ya sermaye ekleme uyarısı da dikkate alınmalıdır.

Kara delik gibi nakit içine çeken bir firma için Tesco'nun satma kararını seçmesi diğer alternatif planlardan (iflas, sermaye azaltımı vs) daha hızlı sonuca ulaşacağından bana göre en akıllıcasıdır (Ama hangi fiyata satarım sorusu da sorulmalıdır.) Ancak Kipa'nın Migros'a satılmadığı durumu incelemeye çalıştığımız için Migros'a satılmadan önceki finansal tabloyu inceleyip likiditasyon yapılsaydı ne kadarlık bir değer çıkabilirdi onu inceleyelim.

Hesaplamamı 27 Kasım 2016 tarihli bilanço rakamlarını baz alarak gerçekleştireceğim. Bu tarihi şeçmemde ki amaç Kipa'nın Migros'a devrolmadan önceki son bilançosu olmasıdır.



Pay Değeri Hesaplama


Yukarıdaki yapılan değerlemenin varlıkların gösterilen değerlerden hemen satılabileceği, ekstra bir yükümlülük doğurmayacağı gibi yanlışlar içerdiğinin farkındayım; ancak bu yanlışlar değerlemeyi negatif değil pozitif etkilemektedir. Ayrıca Türkiye'de firmaların bilançolarındaki hasarı giderebilmek için gayrimenkul değerlemelerini de ne kadar gerçeği yansıtır şekilde sunduğunu da bir tarafa yazalım.

Sonuç olarak yıllarca operasyonel olarak çırpınan, gayrimenkul satışlarının hiçbir anlam ifade etmediği, küresel bir oyuncu olan Tesco'nun ilk anlaşma fiyatını 7-8 ay gibi kısa bir sürede 100 Milyon TL azaltığı ve üstüne üstlük Migros'un 2,2477 TL'lik çağrı zorunluluğu pay teklifine Tesco'nun 1,04566 TL'lik kısmına destek olduğu bir hisseden nasıl bir değer bekliyoruz. Kendisinin %96'sına sahip olan Migros'tan piyasa değerini daha fazla yapacak bir fiyat mı yoksa batmakta olan bir firmayı kurtaracak bir fiyat mı? 

* Eğer farklı bir fiyat değerlemesi olan var ise fiyatı buluş şekli ile beraber yorum yazar ise sevinirim.

Yorumlar

  1. Diyorsun ki Migros , Kipa yı satın almasaydı Kipa öyle veya böyle batacaktı/tasfiye edilecekti.Borsa da işlem görüp durumu kipa dan daha kötüleri mevcutken böyle bir düşünce sayılarda kalabilir.Şirketlerin gerekli durumda küçülmesi de bir seçenek olarak gündeme gelebilir.

    Genelde satın alım işlemlerinde en önemli ayağı defter değeri belirlediğini düşünür ve adilane bir fiyattan söz edecek olursak , mali değerlere baktığımızda Migros Kipa nın defter değeri olarak yaklaşık 8 katı büyüklüğündeydi... Teklif edilen fiyat 23 te 1 di şuan 20 de 1 !

    Sonuç olarak çok fazla detaya girmeden yapılması gereken ve kimsenin itiraz edemeyeceği defter değerleri üzerinden migros payı verilmesi olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Mustafa Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Borsa da durumu daha kötü olan firmaları söylerseniz onları da inceleyip fikirlerimi paylaşmak isterim. Defter değerleri ile ilgili düşüncenize katılsam da, mevcut operasyonlarına Kipa solo devam etseydi gelecek yıllarda oluşacak tahmini defter değerlerinin hesaba katılması anlamlı olmaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence faydalı bir yazı olmuş tşk. Pekala, migros'un neredeyse tüm yatırım bankalarının 35TL hedefine rağmen bir türlü çıkmaması hatta sürekli düşmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

      Sil
  3. Emir Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Bu aralar Doğuş Holding ile alakalı yazımı derlemekteyim. Önümüzdeki günlerde Migros ile ilgili düşüncelerimi de paylaşmayı planlamaktayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tşk, epey düştü, biraz mağdur olduk gibi de.... :)

      Sil
  4. Elimde kipa hissesi var değeri varmi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Örnekler ile Hisse Değerleme Kademeleri - Likiditasyon Değeri (Bimeks)

Düzeltilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Nakit Akış Tablosu Gösterim Örnekleri

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Coca Cola İçecek Üzerine Değerlendirme