Global Yatırım Holding 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Global Yatırım Holding ile alakalı detaylı incelemem için tıklayınız.

2. çeyrek sonuçlarının açıklanması ile beraber firmanın sektörel performansları:


Liman işletmeciliği segmenti döviz ve dövize endeksli gelir yapısı sayesinde iyi performansı sürdürerek Global Yatırım Holding firmasının amiral gemisi olmaya devam etmiştir. Firma tarafından yapılan açıklamalarda anılan segmente ağırlığın uluslararası yatırım kanalı ile artacağı belirtilmiştir.

Firma, ilk yazımda sıkıntılı bulduğum, bu çeyrek sonuçlarına kadar birlikte sunmuş olduğu doğalgaz/madencilik ve enerji sektörlerini ayrı ayrı sunarak daha şeffaf bir yapıya kavuşmuştur.


Doğalgaz tarafında geçmiş yıl performaslarını etkileyen koruma pozisyonunun bitmesiyle daha iyi sonuçların alındığı gözlenmektedir; ancak amortisman rakamını dahi zor karşılayan yapı devam etmektedir. Bu durum sebebiyle, Kamerun'da yapılması planlanan yatırımın özkaynakla değil, borçlanılarak yapılması ve firma riskini arttırması beklenmelidir. Aksa Enerji'nin Afrika açılımı ile alakalı yapmış olduğum bono-özkaynak yatırımcısı çelişkisi Naturelgaz firmasında da mevcuttur. Mevcut riskli yapı ancak ve ancak daha fazla riskli yatırımlar yapılarak kurtarılabilir gözükmektedir.

Madencilik tarafında da görülen iyileşme, Naturelgaz ile alakalı düşüncelerime paraleldir. Bir performans iyileşmesi söz konusu; ancak elde edilen sonuçlar ile mevcut borç yükü azaltılamamaktadır. İhracat potansiyeli gün ve gün düşük TL sebebiyle artan Straton Maden firmasında bir satışın düşünülmesi Holding riskini azaltıcı etki yapacaktır.

Lütfen daha detaylı bilgi için ilk yazıma bakınız. 

Firma geleceğini liman işletmeciliği segmenti sonrası en çok ilgilendiren sektörün biyogaz enerji santralleri olacağını belirtmiştim. Burada biten iki santralden henüz istenilen sonuçlar elde edilemese de üçüncü çeyrek sonuçları tam kapasite ile elde edilecek sonuçları görmemizi sağlayacaktır. Çeyrek sonuçlarının açıklanması ile beraber yayınlanan firma yorumunda Mehmet Kutman'ın mevcut yatırımı devam eden santraller dışında planladığımız biyogaz santral yatırımlarında beklemeye geçtik açıklaması, şahsi görüşüm, doğru bir karardır. Mevcut santrallerde tam verimliliğin sağlanıp, yavaşlanmalı ve Holding seviyesinde eski borçluluk dönemlerine geri dönülmemeli.


2017 yılı sonu rakamlarına göre Holding solo ve segment borçlarında artış meydana gelmiştir. Holding seviyesinde borçluluğun azaltılmasına yükselen faiz ortamında devam edilmelidir.

Geçmiş dönemlere göre azaltılan borçlanma sayesinde elde edilen operasyonel naktin çok daha az bir kısmı faiz ödemelerine ayrılmıştır; ancak mevcut yapılan yatırımlar için ileride oluşabilecek ekstra faiz yükü dikkate alınmalıdır. 

İlişkili Kişiler ile Alakalı İşlemler


Yapılmasında fayda olacağını düşündüğüm ilişkili kişilerden olan alacakların tahsilatı yapılmıştır; ancak geri alımı yapılan hisselerin teminat gösterilerek Turkcom firmasından borçlanılması, Holding seviyesinde bir likidite sıkışıklığı olabileceğini düşündürmektedir. 

Geri alınan hisselerin repo veya teminat gösterilerek uzun dönem borçlanma durumu var ise hisse geri alım programı sonlandırılması sağlıklı olacaktır. Bu tarz işlemler yatırımcıların kafasını karıştırmaktadır.

Global Yatırım Holding'e bağlı firmalardan biri (belirtilmiyor!), grup üst yönetimine, vadesi 2013 olması gereken; ancak son vadesi Temmuz 2020'ye yeniden ertelenen 10 Milyon Dolar'lık bir borç ise devam etmektedir. Bu borcun dışında kalan kısmı da eklediğimizde firmanın ilişkili kişilerden alacağı toplam miktar 87,5 Milyon TL'dir.

Firmanın elindeki hisseleri Turkcom firmasına vererek borçlanması yerine ilişkili kişilerden alması gereken parayı alması daha kurumsal bir davranıştır.

Personel Giderleri


Global Yatırım Holding büyüklüğü ve piyasa değerine oranla yıllık personel giderlerindeki yüksek seyir devam etmektedir. En üst yönetimin seyahat ve maaşları konusunda azaltabilecekleri bir alanı olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak Global Yatırım Holding firmasının tüm iş segmentlerinde büyüme meydana gelse de liman işletmeciliği iş kolu firmayı taşımaya devam etmiştir. Bu alana daha da önem verilecek olması önemlidir. Diğer iş kollarında ise elde edilen daha iyi sonuçlar henüz kendi kendilerine yetecek performansı sunmamaktadır. Gayrimenkul satışının iptal olması kötü bir haber olsa da Holding seviyesinde borç ve personel giderlerinde azalma şirket değerini olumlu etkileyecektir. Geri alınan hisseler ile yapılan kafa karıştırıcı hamlelerden ziyade üst yönetimin firmaya olan yüklü borcunu kapatması daha önemlidir. 

Bonus!

Yazının yazıldığı zaman itibariyle Global Yatırım Holding firmasının değeri 945 Milyon TL'dir. Global Yatırım Holding'in Global Ports Holding firmasındaki pay değeri ise:



Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2