Pınar Süt 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine. YBP Kar Muhasebe Kaydı Tesadüf mü?

Pınar Et ile alakalı ilk yazımda bahsetmiş olduğum şüpheli işlemleri öncelikle okumanızda fayda var.

2. çeyrek sonuçlarının açıklanması ile beraber Pınar Süt sonuçları üzerinden üç noktayı incelemekte fayda var:



Birinci çeyrek sonuçları açıklandığında 2017 yılının tümünde kazanılan paranın nasıl bir çeyrekte kazanıldığına dair şüphemi paylaşmıştım. İkinci tabloda görüldüğü üzere firma, 2. çeyreğin tümünde yalnızca 1 TL kazanmış gözükmekte ve şüpheli işlem devam etmektedir. Bu konu kesinlikle Yaşar Holding tarafından açıklanmalıdır.

     2.
Operasyonel nakit performansı geçmiş yılla göre ciddi oranda düzelme göstermiştir; ancak bu durum sürdürülebilir gözükmemektedir. Finansal borçlulukta sağlanan 16 Milyon TL'lik azalmanın ilişkili kişilerden (YBP) alacaklardaki azalmadan kaynaklanması yüksek ihtimaldir. Ayrıca ticari borçlardan sağlanan nakit desteği de önümüzdeki dönemlerde zayıflaması beklenmelidir.

Yukarıdaki sunulan nakit akış tablosunda firmanın oluşturduğu operasyonel naktin sürdürülebilir ve sağlıklı olup olmadığına işaret olarak elde edilen operasyonel naktin, ödenen vergiler ile karşılaştırılmasında fayda var. Görüldüğü üzere geçen sene, daha az operasyonel nakit elde edilmesine rağmen, bu seneye göre iki kat fazla vergi ödenmiştir.

    3.



Pınar Süt'ün yabancı para pozisyonu tablosunda şirketin Dolar para cinsinde ticari fazla verirken, finansal açık verdiği; Euro tarafında ise ticari açık verdiği gözükmektedir. Ticari tarafta verilen Euro açığın ise Dolar ticari fazlanın oldukça üstündedir. Fazla detaya girmeden bahsetmek istediğim konu Pınar Süt'ün oluşan açık ve fazlalardan elde edilen kur farkı gelir ve giderleri, FAVÖK (EBITDA) rakamını olduğundan yüksek gösterecek şekilde yansıtmış olabileceğidir.

2018 yılının ilk iki çeyreğinde Dolar ve Euro TL'ye karşı 2017 ilk iki çeyreğine göre çok daha fazla değer kazanmıştır. Dolar ticari alacaklarının geçen senenin ikinci çeyreği sonunda oluşan rakamdan daha az olduğu bir ortamda nasıl esas faaliyetden elde edilen kur farkı geliri 2,62'den 7,17 Milyon TL'ye yükseldiği; esas faaliyetlerden kur farkı giderinin ise 2,97'den 1,42 Milyon TL'ye düştüğü ,Euro ticari borçlarında artış olduğu bir zaman diliminde, sorgulanmalıdır.

Şahsi görüşüm burada yapılan esas faaliyetlerden (ticari) kur farkı giderinin finansman giderlerine, finansman faaliyetlerinden elde edilen kur farkı gelirinin ise esas faaliyetlerden elde edilen gelire taşınmasıdır. Emin olmamakla birlikte bu işlemle beraber operasyonel kar rakamını geçen senenin aynı dönemine göre 10 Milyon TL civari arttırmıştır.

Sonuç olarak Yaşar Holding'in muhasebe kayıtları ile alakalı özellikle YBP'den elde ettiği kar rakamına nasıl ulaştığını açıklaması gerekmektedir. Raslantı değil ise ilk iki çeyrekte sunulan rakamlar ile yatırımcı yanıltılmıştır. Operasyonel kar rakamını olumlu gösteren bir diğer husus olan kur farkı gelir ve giderleri de şüpheli bir şekilde sunulmuştur ve yatırımcıların operasyonel kar rakamlarını kur farkı gelir-gideri olmadan değerlendirmelerinde fayda var.

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Doğuş Holding 2020 Yıl Sonu Sonuçları Üzerine

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

2019 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinden Zorlu Holding Değerlendirmesi

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2