İş Bankası Üzerine Ufak Bir Çalışma - Güncelleme

18 Eylül'de yapmış olduğum ilk İş Bankası analizimde yazdığım çoğu yorumu sayıların güncellenmesi (önceki analiz değerleri parantez içinde belirtilecektir) dışında aynen aktararak sunacağım. İlk analizin yapıldığı gün ISCTR pay değeri 3,94.


Yapılan ilk işlem, İş Bankası iştiraklerinin piyasa değerlerinin İş Bankası'na düşen kısmı hesaplamaktır. İş Bankası'na, piyasada işlem gören, iştirakleri ve Türk Telekom payından 14,7 Milyar TL'lik (önceki: 13,9 Milyar TL) bir piyasa değeri düşmektedir. Konsolide olarak İş Bankası piyasa değeri (A-B-C-Kurucu) toplamı 24,25 Milyar TL (18 Milyar TL) çıkarken, iştirak piyasa değerleri dışı, kabaca, İş Bankası solo değeri 9,6 Milyar TL (önceki: 4,1 Milyar TL) çıkmaktadır.

Not: İştirak değerlerinin pahalı olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Çıkan bu değeri diğer özel bankalar olan Garanti Bankası ve Akbank ile karşılaştırmak yerinde olacaktır. Garanti Bankası ve Akbank iştirakleri ile İş Bankası'nın piyasa değerine ulaşabildiğimiz iştirakleri arasında bir sektör örtüşmesi bulunması durumunda, İş Bankası iştirak değeri kadar bu sektörlere değer koydum. Bu şekilde bir değer koymak kolaya kaçmak gibi gözükse de sonuçta çıkacak değer farkını giderecek kadar bir fark oluşturmayacaktır.

Benzer iştirak piyasa değerlerini iki Banka'nın piyasa değerlerinden çıkardığımızda karşımıza çok ilginç bir resim çıkmaktadır. İş Bankası'nın solo 9,6 Milyar TL'lik (4,1 Milyar TL) değerine karşılık Garanti Bankası ve Akbank'ın solo değeri sırasıyla 32,4 (22 Milyar TL) ve 29,4 Milyar TL (21,6 Milyar TL) çıkmaktadır. İş Bankası'nın yabancı ana ortağının olmayışı veya aktif karlılığının diğer iki bankaya göre düşük olması olumsuz olabilir; ancak iki banka ile İş Bankası arasındaki fark çok ciddidir. Bu ciddi farkı yalnızca sahiplik ve politik riskin oluşturması bana biraz aşırı geldi doğrusu.

Oluşan bu ciddi farklılık konusunda hata yapmış olabilirim. Hata fark eden varsa yorum yazarsa çok sevinirim.

Not: Eğer yapılan hesaplama doğru ise Soda, Trakya Cam, Anadolu Cam veya Şişe Cam firmalarına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların İş Bankası'na yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Şişe Grubu yatırımı yanında İş Bankası (solo) ve diğer iştiraklerine çok daha ucuza yatırım yapma şansına sahip olabilirsiniz. Sonuçta Şişe Grubu firmaları da dolaylı yoldan sahiplik ve politik riske maruz kalmaktadır. 

Bu yazının yazıldığı tarihte İş Bankası (ISCTR) firmasında yatırımım vardır. Yazılanlar bu bilgi dahilinde değerlendirilmelidir. 

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Selçuk Ecza Deposu Üzerine Düşünceler