Aksa Akrilik Üzerine Kısa Bir Çalışma

19 Ekim tarihli firma detaylı analizimde,

'Bu noktada firmanın temettü dağıtma politikasını etkileyebilecek bir faktörden bahsetmem yerinde olacaktır.

Aksa Akrilik firmasının %5.45'inin sahibi Somerset Capital Management firmasının MI Somerset Gelişmekte Olan Ülkeler Temettü Büyüme Fonu'dur. Bu yüzdede sahipliği olan ve temettünün büyüme potansiyeline yatırım yapan bir fonun Aksa Akrilik üzerinde dolaylı olarak temettü dağıtma baskısı uyguladığı düşünülebilir. Sebebi eğer Aksa Akrilik hiç temettü dağıtmaz veya düşük yüzdede dağıtır ise fon yatırım stratejisi sebebiyle satmak zorunda kalabilir ve ciddi hissede baskı oluşabilir.' 

Bu düşüncelerime yönelik olabilecek bir açıklama KAP'a sunuldu:

21 Aralık 2018 gününden beri aralıksız yavaş yavaş Aksa Akrilik pay oranını azaltan fonun dün itibariyle sahiplik oranı %5'in altına inmiştir. %5'in altına inilmesi ile fonun pay satmaya devam edip etmediğini KAP'a sunulan günlük tablolardan takip edemeyeceğiz.

Peki bahsi geçen fon niye satıyor olabilir?

Adından da anlaşıldığı üzere temettünün büyümesine yatırım yapan MI Somerset Fonu, Aksa Akrilik firmasının temettüsünün düşürüleceğini biliyor veya tahmin ediyor olabilir (Benim de tahminim temettünün düşürüleceği yönünde. Hatta hiç dağıtılmaması daha da sağlıklı olur.) Bu yönde bir bilgisi veya tahmini varsa fonun, fon yatırım stratejisi gereği satmak zorunda olabilir.

Eğer yatırım stratejisi gereği, firma geleceğini düşünmeden bir satış durumu var ise kısa vadede hisse üzerinde baskı devam edebilir; ancak koşulsuz bir satış durumunda firma değeri uzun vadeli yatırım için cazip hale de gelebilir.

Açıkçası Aksa Akrilik firması hisse geri alımı kararı aldığı zaman bahsi geçen fonun pay satabilme ihtimali aklıma gelmişti. Fon pay satmaya devam ederse, Aksa Akrilik firması hisse geri alım programı dahilinde payları kendisinde toplayabilir. Senaryo gereği sunduğum bu durumda firma nakti akıllıca mı kullanılmış olur, bence hayır. Sebebi firmanın, ilk analizimde de belirttiğim üzere, bilançosunu fazla zorladığı ve yeni yatırımlar için özkaynağının kuvvetli olması gerektiği düşüncelerimdir.

Not: Aksa Akrilik firması 2018 Mayıs ayında açıklamış olduğu pay alım programına göre toplam 20 Milyon adet hisse geri alabileceğini belirtmiştir. Bugüne kadar alınanlar sonrası geriye kalan yaklaşık 16,8 Milyon adettir. Son yapılan açıklamaya göre MI Somerset firmasının elinde kalan 9,3 Milyon adet pay bu program dahilinde alınabilir büyüklüktedir.  

Sonuç olarak yazımı yazının başında sunduğum paragrafın son cümlesini sunarak bitireceğim.

'Kısacası firmanin sahipleri arasında hangi tip fonların olduğu önemli olup, yatırım kriterlerine uymayan bir durumda zorunda olarak satmaları ile alım fırsatları oluşabilir.'

Yorumlar

Burada yer alan bilgiler kişisel görüşüm olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşar Holding Yıl Sonu ve İştirakleri 1. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Rönesans Gayrimenkul ve Borçlanma Araçları Şartları Üzerine

'Terminal Value' da Ciddi Değer Kaybetme Risklerine Hazır Mıyız?

Örnekler ile Nakit Akım Tablosu Önemi Üzerine

Alarko Holding Üzerine Düşünceler

Rönesans Holding ve YDA İnşaat Üzerinden Şehir Hastaneleri ile Alakalı Düşüncelerim - Yazı 2

Bankaların Takipteki Kredilerine Yönelik İnceleme - Yazı 2

NEF (Timur Gayrimenkul) Firmasına Yönelik Kısa Bir Analiz

Migros 3. Çeyrek Sonuçları Üzerine

Pınar Süt 2. Çeyrek Sonuçları Üzerine. YBP Kar Muhasebe Kaydı Tesadüf mü?